Hopp til hovedinnholdet

Hvilke jobber kan jeg få uten utdanning?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Finnes det jobber som ikke krever videre utdanning, men som betaler regningene? Jeg har ikke lyst til å studere. Jeg liker enkle, kjedelige oppgaver som ikke krever mye tenking eller fysisk utholdenhet (med andre ord ting hvem som helst kan klare), og så liker jeg ikke å stå på føttene hele dagen. Jeg har jo prøvd slike jobbkompass og greier, men de inkluderer bare fancy jobber som jeg ikke føler er for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Du har nok rett i at denne type jobber ikke dukker så ofte opp i jobbkompass og lignende. De kalles gjerne "ukvalifiserte jobber", altså at du ikke må ha en utdanning for å kvalifisere til å få dem. 

Vi har nok ikke full oversikt, men det fins en god del jobber du kan få uten utdanning. Butikkjobb er et godt og nærliggende eksempel (som du sikkert har tenkt på). Det er forskjell på butikkjobber også - i noen av dem er du en aktiv selger for kundene, f.eks i en klesbutikk, i andre er det ordentlig varierte oppgaver som må gjøres. Mens i noen av de store matbutikkene, vil skiftet ditt bestå hovedsakelig av å sitte å kasse og scanne varer.

Rengjøringsjobber er også ofte rutinepreget, og hvor du får gjort definerte oppgaver, uten kunder. Det er jo en mer aktiv jobb, hvor du går fysisk rundt og vasker. 

Ellers kan det fins ulike resepsjonist/skrivebordsjobber. Du kan sitter i en resepsjon eller i et sentralbord og tar i mot telefoner, kopierer opp ting, gjør ulike kontorjobber.

Hvis du skulle villet bevege deg mer, fins det mange lagerjobber. Disse kan variere i hvordan arbeidsoppgavene er, men det vil handle mye om å flytte ting, stable ting og generelt utføre logistikk. 

Det har også funnets en del sorteringsjobber hos f.eks Posten. Vi er usikre på om de fins lenger. Men det fins nok en del sånne jobber. 

Ellers er det også mange andre jobber du kan få uten utdanning. F.eks pleieassistent på et eldrehjem, eller som assistent på en aktivitetsskole. Dette er jo jobber med mennesker, så de er kanskje ikke "enkle og rutinepregede". Men det er veldig fine jobber.

Vi foreslår at du snakker med rådgiveren på skolen din om dette for å få tips! I tillegg til at du kan titte etter jobber på finn.no og nav.no. Vi legger også med noen artikler med forslag til ulike jobber du kan få som ung - dette er jobber du kan få uten utdanning. 

Lykke til, og spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Slik finner du den første jobben din

Avisbud (foto: ung.no)

"Jeg vil ha en jobb, men er litt sjenert og tør ikke bare gå å spørre om jobb." Mange som aldri har hatt jobb før spør oss om hvordan de skal gå fram for å finne en jobb. Her får du noen gode tips!

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb