Hopp til hovedinnholdet

Minstelønn i kafe

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hvordan reglene er for ansatte i cafeer og resturanter etter 1. jannuar 2018, når kafeen ikke følger tariffavtaen? Gjelder den nye lovsetningen om 157,18 kr timen i minstelønn for alle over 20 for disse kjedene også? Skal skrive under en kontrakt nå, hvor det står at lønnen min er 135, men arbeidslivet.on skriver "Det innebærer at blant annet restauranter, kafeer. barer eller hoteller bryter loven om de betaler ansatte mindre enn det som minstesatsene bestemmer – uansett om de har tariffavtale eller ikke. Man innfører altså en absolutt nedre grense for timelønn. Å ha en bedre timelønn er det ingenting i veien for." men dette er det eneste stedet jeg finner "uansett om de har tariffavtale eller ikke"

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Den nye Forskriften gjelder for alle arbeidstakere som utfører arbeid innenfor overnattingsvirksomhet, serveringsvirksomhet, cateringvirksomhet og lignende. Det har ingen betydning om arbeidstaker er fast eller midlertidig ansatt eller arbeider hel- eller deltid, eller om virksomheten er bundet av en tariffavtale.

Arbeidstakere som er over 20 år, skal ha en minstelønn på 157,18 pr. time.

Anbefaler at du tar det opp med din leder. Dersom det ikke fører frem kan du sende inn tips til Arbeidstilsynet. Når det gjelder allmenngjorte tariffavtaler kan vi gi pålegg om at arbeidstakerne skal lønnes i henhold til avtalen.
Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb