Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg lege eller advokat?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hva jeg vil bli! Det står mellom to helt forskjellige ting. Lege og advokat. Et stort problem er at jeg ikke vet hvordan jeg blir det. Hva må jeg ha i snitt? må jeg lære hva alle bein i kroppen heter? Må jeg kunne alle lovene? "Tusen takk for hjelpen!"

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på utdanning og yrkesliv! 

Vi anbefaler at du leser om å bli lege her på utdanning.no, og at du leser om å bli advokat her på utdanning.no. Du kan også slå opp andre interessante yrker der :)

Begge disse utdanningene krever ganske høyt snitt for å komme inn. Lege er kanskje det vanskeligste studiet å komme inn på i Norge. Også advokat har høyt snitt for å komme inn, men foreløpig mindre enn lege. 

For begge trenger du generell studiekompetanse fra videregående. For å søke legestudiet trenger du i tillegg å ta disse realfagene: 

- matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
- fysikk 1
- kjemi 1 og 2

Det utdanningsprogrammet hvor du er sikret å få tatt disse realfagene, er studiespesialisering med realfag. Hvis du går på et annet utdanningsprogram, må du spørre skolen om du har muligheten til å få tatt disse fagene likevel. Hvis ikke, må du ta dem selv som privatist. 

Det er litt vanskelig å si om du må vite alle benene i kroppen eller alle lovene - du må ikke nødvendigvis det (og du kommer til å lære å slå opp begge deler). Men det er samtidig greit å vite at begge disse fagene er sett på som "lesefag", hvor du må lese og forstå store mengder kunnskap :)

Du har jo flere år på deg før du må bestemme deg ordentlig! Og det kan hende at det dukker opp enda flere interessante yrker for deg før den tid! Men vi anbefaler at du leser på utdanning.no, og at du tar en prat med rådgiver på skolen din om dette! Da kan du få god informasjon og tips :)

Veldig lykke til, og spør oss gjerne igjen! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb