Hopp til hovedinnholdet

e sier de kan velge minstelønn jeg skal ha, så nå får jeg 100kr timen. Jeg leste at tariff var 111kr timen, og lurer på om de faktisk har rett på å velge lønn nå i prøveperioden?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 17åring som nettopp har fått min første jobb, og jeg hadde håp om at det hadde gått fint å komme meg smooth inn i jobblivet. Uheldigvis ble ikke ting som jeg håpet på, og føler meg brukt. Det er to som eier der jeg jobber (fast-food relatert). Jeg har kjennskap til de fra før av, derfor følte jeg at dette ikke kom til å bli noe surr. Nå, noen måneder etter jeg startet, har det vært alt for mange ting. Jeg signerte en kontrakt der jeg var positivt overrasket over lønn, men de sa plutselig mens jeg jobbet at det var feil og at jeg må signere ny. Jeg skulle få betalt for lønnen som var skrevet opp den ene måneden, men så fikk ikke restene før jeg signerte ny(noe som er stressende mtp at jeg bor i leilighet og må betale leie). Nå signere jeg ny etter alt stresset(pengene har ikke kommmet enda), og de sier de kan velge minstelønn jeg skal ha, så nå får jeg 100kr timen. Jeg leste at tariff var 111kr timen, og lurer på om de faktisk har rett på å velge lønn nå i prøveperioden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Lønn er i utgangspunktet ikke lovregulert, men baserer seg på avtale og forhandlinger mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. 

Det er kun i enkelte bransjer det eksisterer lovfestet minstelønn. Dette er såkalt allmenngjort tarifflønn. Fra og med 1 januar 2018 er det kommet minstelønn innenfor restaurantbransjen. Arbeidstakere som er 17 år skal med dette ha minst 111,68 kr i timelønn. Dette er ikke valgfritt og arbeidsgiver er pålagt å betale deg minst denne timelønnen.

 

Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb