Hopp til hovedinnholdet

Finnes det noen plasser en på min alder kan få seg jobb og hvor mye penger kan jeg tjene?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en 13 år gammel gutt som har tenkt å kjøpe pc til 15.000kr, men vet ikke hvordan jeg skal få pengene. Jeg har snart bursdag, men får ikke mer en 3000-4000kr og lurer på om jeg kansje bør skaffe meg en jobb. Finnes det noen plasser en på min alder kan få seg jobb og hvor mye penger kan jeg tjene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei! Tusen takk for ditt spørsmål. 

Det finnes et par måter du kan gå frem for å få kjøpt deg pc. 

Jobb 
Et alternativ er å skaffe seg en jobb. Om du bare vil tjene penger til pc, så holder det kanskje med en sommerjobb? Om du også vil tjene penger til andre ting også, så kan kanskje en deltidsjobb passe bedre? 

Noen jobber lyses ut på nettsider som www.finn.nowww.nav.no og www.deltidsjobb.no. Mange jobber som passer for ungdom lyses imidlertid ikke ut på nettet. Derfor er det viktig å se etter lapper i vinduer der det søkes etter ekstrahjelper, og at du selv kontakter de stedene du vil jobbe. Ta gjerne kontakt med Aftenposten og hør om det finnes noen ledig avisrute i ditt nærområde. HER kan du lese mer om å være avisbud i Aftenposten. Siden du har fylt 13 år kan du søke jobb der.

Lønn
Du lurer på hvor mye penger du kan tjene. Hvor mye du vil tjene er jo veldig avhengig av akkurat hvor du får deg jobb, hvilke arbeidsoppgaver du får, hvor mye du jobber, og om det er en fast jobb eller et sted du bare gjøre enkeltjobber innimellom. Det er viktig at du sjekker hva lønnen er de stedene du søker jobb, men ikke la dette være det første du spør om. Da blir gjerne arbeidsgiveren litt skeptisk til om du egentlig er motivert for selve jobben, ikke bare pengene.

Spare
Et annet alternativ er at du sparer penger over tid. Om du får lommepenger, så forsøk å legg de av. Kanskje du kan gjøre noe husarbeid og få litt ekstra penger for det?

Det er også lurt å følge med på tilbudene til de ulike butikkene. Tenk også over hva du skal bruke pc-en til og hva du har behov for. Kanskje du kan kjøpe en som er litt billigere? 

Ta også en titt på artiklene som jeg har lagt til under, kanskje du kan finne noen tips der også. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Slik finner du den første jobben din

Avisbud (foto: ung.no)

"Jeg vil ha en jobb, men er litt sjenert og tør ikke bare gå å spørre om jobb." Mange som aldri har hatt jobb før spør oss om hvordan de skal gå fram for å finne en jobb. Her får du noen gode tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb