Hopp til hovedinnholdet

Vi er frisørlærlinger og blir utnytta på maksimalt nivå.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, vi er to lærlinger i en frisør salong. Vi begge kjenner at vi blir utnytta på maksimalt nivå. Vi er ganske klar over at når man er lærling må man holde salongen ren. Vi får nesten ikke lov til å ta en pause, vist man ikke spiser. Og man har rett til en halv time har sjefen sagt. Når vi har kunder forventer de at vi skal fly frem og tilbake for å tilfredsstille de. Av og til må vi faktisk la kunden vår vente fordi vi må hjelpe de med de sin kunde. Vi er som sagt lærlinger og bruker en del lengre tid på diverse behandlinger en det de gjør. Vi har heller ikke lov til å jobbe med mappe prøvene vi har i salongen, det forventer de at vi skal gjøre hjemme, hvor vi ikke kan spørre noen om hjelp. Spør vi om det vi lurer ang mappe prøven får vi bare et kort svar eller at de svarer senere. De rydder heller nesten aldri etter seg selv og vi er blitt svært demotivert til å rydde etter de. Høres dette ut som en helt vanlig dag for lærlinger eller syntes dere det er urettferdig ovenfor oss?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. 

Det høres ut som om dere har det hektisk på jobb! Det er bra at dere må stå på, men det er ikke greit hvis dere blir utnyttet. 

Her er noen av reglene for hva dere har krav på:

Pause
Dere har krav på en halvtimes pause hver dag hvis dere jobber minst fem og en halv time. Hvis dere må være tilgjengelig i pausen eller hvis dere ikke får gå ut fra jobben, skal pausen være med lønn. Les mer på Arbeidstilsynets nettsider.

Lære faget
Dere har krav på veiledning og hjelp til å forstå de ulike delene av faget. Dette skal skje i arbeidstiden. Dere skal også få nødvendig tid til å jobbe med oppgaver og øve dere i arbeidstiden. Det er ikke greit at sjefen sier at dere må gjøre dette hjemme. Bli enige med sjefen om når det passer å sette av tid til dette. Reglene finner dere i Opplæringsloven § 4-4 annet ledd.

Rydde og vaske
Dere må regne med å være med å hjelpe de andre ansatte og rydde og vaske i salongen. Hvis dere opplever at dere bruker så mye tid på dette at dere ikke rekker å øve dere på faget, er det viktig at dere sier i fra.

Hvem kan dere snakke med?
Snakk først med sjefen deres. Hvis dere har et opplæringskontor, snakker dere med kontaktpersonen der. Hjelper det ikke, kan dere snakke med fagopplæringen i fylkeskommunen. Elev- og lærlingombudet i ditt fylke kan gi dere råd underveis. 

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb