Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et fagbrev til?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går for øyeblikket som lærling i tømrerfaget og er ferdig om 1 år. Jeg har planer om og fullføre og ta fagbrev. Men etter endt fagbrev,vil jeg endre yrke og starte som maskinsjåfør. Hva må jeg gjøre da? Kan jeg bli lærling på nytt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta to fagbrev!

En maskinfører har fagbrev som anleggsmaskinfører. Det er en fireårig utdanning, 2 år på skole og 2 år som lærling, på Bygg- og anleggsteknikk (eller et kryssløp fra Teknikk og industriell produksjon). Du mangler altså programfagene fra vg2 for å være kvalifisert for å bli lærling i det ordinære løpet, fellesfagene har du fra før.

Det er også mulig å gå rett ut i ny læretid som maskinfører, etter at du er ferdig tømrer, uten å gå mer skole. Da blir læretida utvidet for å erstatte de programfagene du mangler. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling uten riktig skolegrunnlag, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje, og fra sted til sted. Eget nettverk er en fordel.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb