Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli programmerer uten utdanning?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har Asperger å tenker å jobbe med programering. Men jeg har ikke de riktige fagene eller poengsum til å studere det. Å jeg har lest på nettet at man ikke trenger å ha høyere utdanning i programering. Hva gjør jeg vis jeg ikke kommer inn på det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Fine planer du har - programmering er et spennende yrke. 

Det kan stemme at det ikke er krav til å ha høyere utdanning innen programmering. Det går an å være selvlært, altså at man har lært seg det man trenger selv. Og hvis man er flink nok, og klarer å vise at man er flink nok, så går det an å få seg jobb som programmerer. 

Samtidig er det nok både lurt og fint å ha en utdanning som programmerer. Da vil man lære mye på utdanningen, og det er lettere å vise til arbeidsgivere at man kan programmere. Så det høres lurt ut å forsøke å se om det er noen utdanninger du kan komme inn på! Les gjerne på utdanning.no. Der er det en liste over relevante utdanninger innen data og it, og det er mange forskjellige!

Hvis ikke er det mulig å lære seg programmering selv, og mange programmere har lært det selv. Men da må du samtidig være flink og ha talent for det, tror vi. Og det kan være fine fordeler med å ha en utdanning innen programmering. 

Det høres ut som du har tenkt mye og bra allerede. Vi foreslår at du leser om de ulike utdanningene på utdanning.no, og at du tar en god prat med rådgiver på skolen din om dette! Da kan du få hjelp til å tenke og planlegge videre .

Og skriv gjerne inn til oss igjen, vi svarer alltid! 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb