Hopp til hovedinnholdet

Skole og læretid på en gang?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er lærling på 2 året og flere ganger kommer jeg over folk som spør om jeg går på skolen samtidig som lærlingtida? En av de var den gamle læreren min, så jeg lurer på hva som får de til å tro det? Går det egt ann å gå på skolen samtidig som man er lærling? Og forresten, jeg skal fullføre lærlingtiden min men vil ikke jobbe innen dette, jeg vil også ta påbygg og folkehøgskole så jeg kommer til å ligge 3 år bak de som er like gamle. Går det på noen som helst måte å ta studiespesialisering samtidig? Og nå har det jo blitt sånn at jeg får 50% lønn av jobben og 50% av skolen og skal ha mer tid til å planlegge osv, betyr det egt at jeg kan dra hjem og jobbe? Vet ikke så mye om det nye der og vet ikke om dere vet men ja.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet!

Å lære det man skal som lærling
De fleste lærlinger er kun på jobb og ikke på skolen. Mye av tiden produserer de for bedriften. Men de har også krav på veiledning og tid til å gjøre notater og løse oppgaver. Det varierer fra fag til fag hvor mye tid man trenger, men alt læringsarbeidet inngår i arbeidstiden. Mange lærlinger har mellom 30 min og 3 timer til notater og oppgaver i løpet av en uke. Du må avtale med sjefen når det passer best at du løser oppgaver.

Hvis du vil ta med noen oppgaver hjem, kan du spørre om det er greit for sjefen. 

Påbygg
Flere skoler tilbyr påbygg på kveldstid. Hvis du tror du greier mye teori etter endt arbeidsdag, kan det være noe for deg. Husk at påbygg-året er tungt teoretisk.

Det er også lurt å ta en prat med arbeidsgiver først slik at dere kan bli enige om hvordan dere gjør dette og hvordan kurset går minst mulig utover jobben din.

Var dette svar på det du lurte på? Du er velkommen til å stille oss flere spørsmål.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb