Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagbrev nummer to?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

hei. jeg er lærling som forskalingssnekker, og kommer til å få fag brev i dette yrket snart. men jeg fant ut at jeg ikke er veldig glad i forskalingsnekkring siden det er lite presisjons arbeid og hvor slutt produktet blir ''veldig fint''. jeg er mer interisert i møbelsnekkring. noe som passer meg siden jeg er perfeksjonist og er ganske kreativ, og jeg føler at jeg kommer til å lære dette yrke relativt for. så jeg lurte på siden jeg kommer til å få fagbrev i forskalingssnekker noe som er litt relatert til også møbelsnekker, så hvis jeg skal bytte yrke til møbelsnekker og bli lærling der, kan jeg da få fag brevet fortere enn en som ikke har fagbrev.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Flott at du har lyst på fagbrev nummer to.

For å utdanne deg som møbelsnekker, trenger du å gå Vg2 design og trearbeid for å kunne gå ut i læretid, så for å bli lærling må du bestå de fagene du ikke har hatt på Vg2 design og håndverk. Når du fullfører læretiden din og får fagbrev, bruker du opp ungdomsretten din, som betyr at du vil ende "bakerst" i køen for å få skoleplass. Det vil likevel være verdt å høre om det er noen skoler som har plass til deg, selv om du ikke kan regne med at de har det. Eventuelt kan du ta de fagene du mangler som privatist, selv om dette av og til kan være vanskelig med praktiske fag.  

Det kan være mulig å få avkortning i læretida på fagbrev nummer to, men bare hvis den erfaringen du har fra før er overlappende. Det er fagopplæringen i hjemfylket ditt som avgjør hvor mye avkortning du eventuelt kan få. Dette avhenger også av hva slags praksis du får som lærling i det første faget. 

Be gjerne kontaktlærer og/eller rådgiver på skolen din om en samtale om dette, for å diskutere muligheter og hva slags rekkefølge som eventuelt er best. De kjenner fagfeltet godt, og kan fortelle deg hvilke fag du må ta opp som privatist. 

Du har også en mulighet på sikt gjennom det som kalles praksiskandidatordningen. Det er også noe du bør diskutere med kontaktlærer/rådgiver på skolen din. 

Vårt råd er å få en samtale med rådgiver på skolen din, og gjerne fagopplæringen, og høre om hvilke muligheter du har og hvilken vei som er best å gå.

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb