Hopp til hovedinnholdet

Lønn for arbeid

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 19 år som jobber i praksis gratis mens jeg venter på lærlingplass. Er dette lov?? Om jeg ikke får lærlingplass må jeg jobbe 15/16 måneder gratis uten betaling igjen er dette lov eller har jeg krav på lønn??

Besvart 05.10.2018 15:02
 

Svar
Hei

Generelt sett har vi ikke noen lov i Norge som sier at man skal ha lønn for å jobbe. Så enkelt sagt så er det ikke forbudt å jobbe gratis, selv om dette er uvanlig (husk at lønn egentlig er det du bytter arbeidskraften din med).

I noen sektorer av arbeidslivet er det likevel lovbestemt lønn. Dette kalles "allmenngjøring" og gjelder alle ansatte i de aktuelle sektorene. Jobber man i en av disse, er det IKKE lov å arbeide gratis. Les mer om allmenngjort lønn

Dersom du ikke blir tilbudt læreplass, skal du bli tilbudt en annen form for opplæringsplass eller sluttopplæring i skole. Det første du bør gjøre da er å kontakte inntakskontoret i fylket ditt, og gjerne også fagopplæringskontoret i fylket ditt. De kan svare på hvilke regler som gjelder i din situasjon tilknyttet retten til opplæring i skole/opplæring i bedrift. Sammen kan dere finne frem til løsninger som fungerer for deg. 

Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet  og UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb