Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg jobbe som helsefagarbeider i USA?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei hente på 16 som lurer på om jeg kan jobbe som helsefagarbeider i usa med norsk vgs utdanning, jeg går mitt 2. År på vgs og skal være lærling i 2 år. Etter det tenker jeg å dra til usa. Men må jeg gå skole dær for å jobbe som helsefagarbeider?

Besvart 09.10.2018 12:27
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Dette er litt utenfor vårt kompetanseområde dessverre, men vi skal prøve å svare deg så godt vi kan. 

Det er nok komplisert å jobbe som helsefagarbeider i USA slik som du beskriver, fordi USA ikke har helsefagutdanning sånn som vi har det i Norge, og de har andre krav for å kunne jobbe på sykehjem og i helseinstitusjoner enn oss. Slik vi forstår det, kan du altså ikke dra dit og begynne å jobbe direkte som utdannet helsefagarbeider.

De yrkene som utøver lignende jobb som helsefagarbeidere i USA er "nursing", altså sykepleier, og med ulike grader av "nurses". Det er egne krav til å bli sertifisert nurse i USA, og oppbyggingen av studiet er annerledes enn i Norge.

Vi tror altså at du må gå på skole i USA først og ta en utdanning der for å kunne jobbe innen dette. Det er i tillegg vanskelig å dra til USA å få en jobb generelt, for det er strenge krav til VISA og oppholdstillatelse. I prinsippet må du ha fått en jobb der på forhånd for å få oppholdstillatelse. 

Det som derimot kan være mulig, er å søke utdanning som sykepleier i USA. Da får du oppholdstillatelse mens du studerer, og vil være kreditert riktig til å kunne jobbe der etterpå. Samtidig er denne utdanningen annerledes enn den norske, så det er ting å passe på hvis du vil jobbe som sykepleier i Norge senere. Les mer på disse sidene til ANSA i Norge om dette. 

Vi kan ikke nok om dette til å gi deg et fullgodt svar, og vi vet ikke om det fins noen muligheter til å jobbe der uten å være kreditert "nurse". Det kan hende at det gjør det, men ikke som vi vet. Derfor anbefaler vi deg å snakke med rådgiver på skolen din om dette, og høre om rådgiver har noen erfaringer med helsefagarbeidere eller sykepleiere i USA. 

I tillegg går den an å kontakte den amerikanske ambassaden i Norge, for å lære mer om muligheten til å bo og jobbe i USA.

Vi kan altså ikke svare deg veldig godt, men tror som sagt at det er vanskelig å dra dit å jobbe som helsefagarbeider, og at du må gjennom eventuell annen utdanning først. 

Lykke til uansett - snakk med rådgiver og spør oss gjerne igjen :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb