Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer når jeg overstiger frikortgrensen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har hatt jobben min siden juli i år. Til nå har jeg ikke hatt skattefradrag, da jeg har hatt frikort. Jeg har snart tjent ca 45000 kr og er rimelig sikker på at jeg kommer til å tjene over 55 000 i år. Jeg er 18 år gammel. Lurte derfor på om det er slik at jeg kan tjene så mye jeg vil det første året jeg jobber, eller om jeg må begynne å skatte snart. Hva skjer hvis jeg overstiger 55000 kr i år og ikke har skattet 1 krone? Takk på forhånd

Besvart 22.10.2018 11:05
 

Svar
Hei

Dersom du kommer til å tjene mer enn frikortgrensen, kan du bestille skattekort på Skatteetaten.no. Du oppgir hva du har tjent hittil i år og hva du forventer å tjene resten av året. (Lønns du tjener i år men som utbetales neste år regnes som neste års inntekt) Skatteetaten beregner ca skatt for resten av året. Skattekortet leverer du til arbeidsgiver.

Dersom du ikke leverer skattekort når frikortet er oppbrukt, er arbeidsgiver pliktig til å trekke deg 50% i skatt. Dette er normalt for mye. Du får for mye trukket skatt tilbake i forbindelse med skatteoppgjøret neste år - når myndighetene vet nøyaktig hvor mye du har tjent - og dermed nøyaktig hva du skal betale i skatt.

Dersom du ikke betaler skatt på inntekt som overstiger frikortgrensen, så får du et krav om restskatt i forbindelse med skatteoppgjøret til våren.

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Selvangivelse og skatteoppgjør

Pengesedler i hånda (colourbox.com)

Hva er en selvangivelse? Må du levere, og hvor mye må du betale i skatt? Få svar på det du lurer på om selvangivelse og skatteoppgjør her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb