Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få jobb når jeg er 13 år?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

hei jeg lurer på om det er noen jobber en 13år gammel gutt kan få, siden mine foreldre sier jeg burde jobbe selv for å få penger til ting jeg ønsker, er det mulig? det må ikke gå utover skole da selvfølgelig, svar fort plis

Besvart 08.11.2018 01:53
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på å få jobb. Det er en spennende opplevelse, og å tjene egne penger er god erfaring. 

Når man er mellom 13 og 15 år så er det enklest å få seg jobb gjennom noen man kjenner, eller ved å gå innom steder man kan tenke seg å jobbe og spørre om de trenger en ekstrahjelp. Dette er fordi at de færreste jobbene for ungdommer lyses ut på nettsider. Du kan se etter denne typen jobber:   

- Lettere ryddearbeid eller renhold
- Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress osv.
- Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr.
- Jobb på butikk, kiosk, kafé, andre steder der du bor som trenger en ekstrahjelp.
- Avisbud/reklamebud 

Vårt beste tips er at du skaffer deg en oversikt over steder der du kan tenke å jobbe, og så gå innom og spørre etter sjefen/daglig leder. Du kan ta med deg en søknad (se artikkel under svaret om hva dette er), si litt om deg selv og hvorfor du vil jobbe der, og si litt om når det passer å jobbe. Er det for eksempel en spesiell ettermiddag i uka du ønsker å jobbe? Eller i en spesiell ferie eller annet?  

Mange får også sin første jobb gjennom nettverket sitt. Fortell derfor alle du kjenner at du gjerne skulle tjent noen penger ved siden av skolen. Kanskje noen du kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male, lufte hund eller vil ha barnepass av og til? Heng også opp lapper på skolen din, lærerværelset, på butikken, på kafeen, på biblioteket og andre steder du tror folk kan se dem og si litt om at du ser etter en ekstrajobb, hva du kan hjelpe til med, og hvordan man kan kontakte deg.  

Det viktigste er å være en aktiv jobbsøker og spørre ved alle mulige steder du kommer på! Under svaret legger vi ved noen artikler som kan være nyttige i jobbsøkingen. Les dem, og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb