Hopp til hovedinnholdet

Har mye ansvar på læreplassen min, kan jeg kreve høyere lønn?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er lærling på en arbeidsplass i IKT-Servicefag. Føler mestring på jobb, og jeg får gode tilbakemeldinger fra kolleger og andre som syntes jeg gjør en bra jobb. Med tiden som jeg har gjort det bra har jeg fått veldig mye ansvar og tillit på arbeidsplassen min, som har ført til at det hender jeg blir alene igjen på jobb mens de andre på avdelingen har ferie, kurs, er på reise eller andre ting. Da får jeg alene ansvar for IT-Support og daglig drift. Jeg forstår selvfølgelig at jeg er under en lærekontrakt, og at rammene er satt for det, men samtidig syntes jeg det er litt surt at jeg sitter her med alt ansvaret og jobben samtidig som jeg kun får 50% lønn utbetalt (lærlinglønn). Jeg trodde hensikten med lærlinglønn var at man skulle kompenseres for den jobben man gjør (50% jobb / 50% læring)? Er det rimelig av meg å foreslå at jeg får høyere lønn de dagene jeg har ansvar alene? Hvordan kan jeg da eventuelt ta dette opp med sjefen min på en hyggelig måte?

Besvart 15.11.2018 20:43
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

Så bra at du takler jobben godt og får gode tiltakemeldinger.

Det er en tillitserklæring når du får mye ansvar alene. Dette vil sannsynligvis gi deg en fordel under fagprøva og i videre jobb.  Samtidig kan det oppleves som litt urettferdig at du "bare" får lærlinglønn, når du får mye ansvar.

Utgangspunktet er at du har lærlinglønn når du er lærling, selv om du får mye ansvar.
Du kan kan opp dette med sjefen din, som du sier på en hyggelig måte. Hvis dere har samtaler innimellom kan du ta det opp, spør f.eks. om det er noen mulighet for at du får kompensert lønn, når du må jobbe med fult ansvar. Hadde det vært riktig at du fikk noe godtgjøring for dette?

Det er ingen fasit på hvordan du kan gjøre dette. Det er også vanskelig å si hva sjefen din vil si hvis du spør. Trå varsomt å tenk deg om før du gjør det, tenk også igjennom hvordan du formulerer deg. La ikke dette være et krav fra din side, men mer et spørsmål om muligheten.

Håper resten av læretida di blir bra og lykke til med fagprøva!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb