Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å tvinge meg til å hjelpe til hjemme?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et veldig stressende og slitsomt liv. Derfor synest jeg personelig helg er det beste over alt på jord, når jeg kan sove lenge å slappe av. Men nei, foreldrene min tvinger meg til å våkne gryn tideleg for å hjelpe til å jobbe med ved i regnvær. Det er ganske store kvister eg bla må bære et stykke, som får meg til å få vondt i skuldrene og ryggen. Dessuten må jeg ta masse ved og kaste nærmere ein maskin osv... Dette blir jeg tvunget til å gjøre i noen timer uten noe som helst form for lønn. I tilegg må jeg som en vanelig unge gjøre masse husarbeid, passe på søskena mine osv. Selv føler jeg at jeg nese ikke for tid for venner, men når jeg prøver å snakke med foreldrene mine om det er det aldri i humør til å snakke om det. Di sier at dersom jeg vil bo i dette huset, og jeg varmer meg forann peisen eller for varme fra deg så må jeg hjelpe til, uavhengig av om jeg har så masse tid eller ikke. Har de lov til dette? Takk på forhånd, hilsen en usikker og sliten jente!

Besvart 22.11.2018 20:56
 

Svar
Hei

Fram til unge er 18 er det foreldre som har ansvaret for barna sine. Det har rett til å oppdra barna sine i forhold til hva de mener er best. Det er slett ikke uvanlig at foreldre forventer at barn og unge hjelper til hjemme. det er imidlertid viktig at det ikke blir urimelig mye. 

Det er dessverre ikke uvanlig at barna som eer eldst får urettferdig mange oppgaver. Det å ha balanse er viktig. det er leit at du ikke opplever at foreldrene dine ikke vil høre på deg. Det er kanskje viktig at du ikke gir opp å prøve. Det kan være viktig at du ikke tar det opp når dere er for slitne eller har kranglet. Det er lurt av deg å ha tenkt gjennom hva du vil gjøre, slik at de ikke opplever at du ikke vil gjøre noe. Det kan være veldig viktig for foreldrene dine å oppdra barna sine til å bli hjelpsomme.

Som ungdom trenger man tid til venner, det er også viktig at du er uthvilt på skolen slik du kan følge med godt nok. Synes du det er vanskelig å snakke med dem, er det noen som kan hjelpe deg? Besteforeldre eller lignende? 

Trenger dere hjelp til å snakke sammen om dette, er det mulig å få hjelp til å snakke med dem. Hos familievernkontoret dere du bor er de eksperter på å hjelpe familier snakke sammen og løse problemer på en god måte.

Trenger du noen å snakke med for din egen del er det kanskje lurt å ta kontakt med helsesøster, sosiallærer eller helsestasjon for ungdom.

Legger ved noen artikler vi håper kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb