Hopp til hovedinnholdet

Må jeg betale ekstra mye skatt når jeg har tjent mer enn jeg trodde?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg begynte jobbe i mai. Jeg satt på 65k som jeg trodde jeg skulle tjene, fordi jeg ville ikke betale mer.. Jeg fikk veldig mange ekstravakter, nå er jeg på 75k, og det er to lønninger igjen hvor jeg regner med 20k til. Det blir 95k minst tot for i år. Jeg betaler 13% og ca 1500 av lønna går på skatt. Når man får baksmell, man betaler vel ikke mer enn det man ellers skulle ha gjort? Hørte man må betale mer tilbake, enn om man hadde betalt for mye eller akkurat nok. For nå blir det blir ca 30k over det jeg trodde jeg kom til å tjene, jeg må vel ikke betale 30k i skatt? Jeg regnet at 3000 vil bli skatt for i år med 65k og 8000 med 95k for året. Så da betaler jeg ca 5 tusen i baksmell? Jeg er ny i arbeidslivet så kan lite om skatt og mine rettigheter på jobb. Takk for svar.

Besvart 26.11.2018 08:24
 

Svar
Hei

Skattekortet er en forhåndsberegning og en antakelse om hvor mye skatt du skal betale. Det er først når året er slutt at man vet nøyaktig hvor mye man har tjent og kan beregne riktig skatt. Dersom riktig skattebeløp er høyere enn det du har blitt trukket, vil du få et krav om innbetaling av mellomlegget i forbindelse med skatteoppgjøret til våren. Dersom du har blitt trukket mer i skatt enn det som blir beregnet å være riktig skattebeløp, får du pengene tilbake. Hvis du har blitt trukket 1 500 kroner i skatt per måned fra og med mai til og med desember (8 måneder), vil du ha du betalt 12 000 kroner i skatt i år (du kan sjekke hva du har betalt på den siste utbetalingen du får i år). Dersom riktig skatt er 8 000 kroner vil du få tilbake 4 000 kroner. (Lønn og skatt på inntekt for i år som ikke utbetales før neste år vil gå på neste års lønnsoppgjør)

Det spiller dermed ingen rolle for hva du skal betale i skatt totalt sett, om du har betalt inn for mye eller for lite skatt i løpet av året. Mange synes det er dumt å få krav om restskatt i ettertid og ønsker heller å betale litt mer skatt i løpet av året slik at de får noe tilbake, men økonomisk har det ingen ting å si. Det viktigste hvis du har betalt for lite skatt er at du holder av litt penger slik at du klarer å betale eventuell restskatt til våren.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ubetalte regninger? Unngå inkasso!

Jente er sjokkert når hun ser på laptopen sin (colourbox.com)

Har regningen gått til inkasso? Hva betyr det, og hvorfor bør du unngå det?

Les mer

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Selvangivelse og skatteoppgjør

Pengesedler i hånda (colourbox.com)

Hva er en selvangivelse? Må du levere, og hvor mye må du betale i skatt? Få svar på det du lurer på om selvangivelse og skatteoppgjør her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb