Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på når det er vanlig å få seg sommerjobb eller jobb ved siden av?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på når det er vanlig å få seg sommerjobb eller jobb ved siden av skolen? Jeg går i 10.klasse og ble akkurat 15 år. Foreldrene mine vil ikke gi meg penger til noe, og de sier jeg må skaffe meg jobb til sommeren. Jeg har også lyst å ha en jobb slik at jeg kan tjene egne penger, men du må være 18 år for å jobbe på alle butikkene og bedriftene i nærheten. Du kan jobbe «frivillig» på matbutikkene her, og jeg tror du får litt penger, men ikke en jobb. Foreldrene mine skjønner det ikke og de vil heller ikke hjelpe meg med å skaffe meg jobb. De sier jeg er gammel nok til det selv. Er det vanlig å ha jobb på min alder? Isåfall hva slags jobb?

Besvart 08.01.2019 23:00
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det å få seg jobb som 15åring er nok veldig vanskelig nå. Da dine foreldre var på din alder var det nok lettere. De aller fleste jobber må du nok være 18 for å få. Noen kan man får fra 16. Du kan alltid prøve å jobbe på matbutikker for å få noen penger om du får og vil.

Det er nok ikke så mange 10 klassinger som har sommer eller ekstrajobb. De fleste foreldre ønsker at barna sine skal konsentrere seg om skole og fritidsaktiviteter. Har du snakket med foreldrene dine om hvorfor det er så viktig for dem at du jobber? Er det for at de vil at du skal skaffe deg dine egne penger eller er det fordi de vil at du skal lære god arbeidsmoral.

Kanskje du kunne jobbe for dem på en eller annen måte? Det at foreldrene dine ikke forstår deg er lett å forstå. Kan det være en ide å få hjelp til å snakke med foreldrene dine av sosiallærer. Han eller hun kan hjelpe deg forklare hvor vanskelig det er å få jobb.

Det at du ønsker å jobbe er fint og før eller siden vil du bli gammel nok til å få jobb. Kanskje du ikke trenger å skynde deg. Til syvende og sist er det dine foreldre som er økonomisk ansvarlig for deg til du er 18.

Håper dette er til nytte for deg! Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb