Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli sivilingeniør etter fagbrev i elektro?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går elektro linja på VGS. Lurte bare på om jeg kunne bli sivilingeniør etter fagbrev. Har ikke lyst til å være elektriker foresten av livet. Er det mulig å bli sivilingeniør etter fagbrev i elektro?

Besvart 25.01.2019 22:33
 

Svar
Hei

Du har flere muligheter til å bli ingeniør etter et fagbrev i elektrofag! 

Vi anbefaler at du leser denne artikkelen vi har skrevet om de ulike veiene til å bli ingeniør - både med fagbrev eller med generell studiekompetanse. 

Enkelte høgskoler og universitet tilbyr opptak til ingeniørutdanning gjennom Y-veien (Yrkesfagveien). Y-veien betyr at du er kvalifisert for opptak på ingeniørutdanningen fordi du har et fag- eller svennebrev som er relevant for akkurat denne ingeniørretningen. Du trenger ikke generell studiekompetanse i tillegg.

Hovedregelen er at du må ha et fag- eller svennebrev som er relevant for den ingeniørutdanningen du søker på. Eksempelvis vil en del fagbrev innen elektrofag kvalifisere for opptak til utdanningen som elektroingeniør. Hvert enkelt lærested bestemmer hvilke fag- og svennebrev som kvalifiserer til opptak. Sjekk høgskolen eller universitetets nettsider for informasjon om hvilke utdanninger du kan søke gjennom Y-veien, og hvilke fag- og svennebrev som kvalifiserer for opptak.

Bruk utdanning.no for å lese mer om Y-veien, og for å finne læresteder som tilbyr Y-veien ved å velge hva slags ingeniørutdanning du er interessert i.

Det fins mange ulike ingeniørutdanninger, og du burde med andre ord undersøke hvilke ingeniørutdanninger som ser spennende ut for deg, og som du kan søke på gjennom y-veien med fagbrevet ditt. Få gjerne hjelp av rådgiver på skolen din til å se på dette også, og kontakt gjerne universitetene du er interessert i! 

Dersom du er interessert i andre ingeniørutdanninger enn de du kan få gjennom y-veien, så har du muligheten til å skaffe deg generell studiekompetanse gjennom å ta påbygg til generell studiekompetanse etter fagbrevet ditt, og ta forkurs til ingeniørutdanningen. Les mer om dette i artikkelen vi la ved over. 

Vårt råd er å lese og researche, og be rådgiver om hjelp til å vise deg mulighetene dine :)

Lykke til!

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb