Hopp til hovedinnholdet

Har fagbrev allerede. Kan jeg bli lærling i noe annet?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Heisann, har et spørsmål angående lærlingplass. Jeg har gått vg1 tip, vg2 Industriteknologi og tatt fagbrev som industrimekaniker. Har egentlig alltid gått med en tanke om at jeg kunne tenke meg og jobbe innen elektro, men føler det er for sent nå med tanke på at jeg ikke har gått vg1 eller vg2 elektro. Så spørsmålet mitt er egentlig, hvordan kunne jeg gjort det hvis jeg ville gått som energimontør lærling men ikke har gått elektro på videregående? Alt av lærling annonser jeg kan finne krever vg1 elektro og vg2 Elenergi, men har jo ikke gått dette. På forhånd takk :)

Besvart 20.02.2019 11:42
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer på dette!

Det er ikke uten videre lett å få plass på videregående igjen når man allerede har fullført, for du har brukt opp ungdomsretten din, som gir deg rett til videregående utdanning. 

Men i din situasjon er det likevel et par muligheter. Den første kalles praksiskandidatordningen. Det vil si at du får deg jobb som elektrolærling, eller jobb i en elektrikerbedrift, og samler opp erfaring. Etter normalt 5 år, har du muligheten til å ta teoriprøvene og gå opp til fagbrevet. Les mer om dette i linken vi la ved. 

Du bør uansett først kontakte fagopplæringskontoret i fylket ditt. Avhengig av fagbrev kan man få vurdert det som kalles avkorting, om utdanningen du har gir deg mulighet for et kortere løp før du søker lærling. Du burde uansett kontakte fagopplæringskontoret ditt for å høre om mulighetene dine, og hvordan du vurderer de ulike alternativene og veiene dine! Så snakk med dem, det er vår anbefaling :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb