Hopp til hovedinnholdet

Lønn og ansettelsesrettigheter for arbeid på natt.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg jobber nå på en hurtigmatsrestaurent. Det står ikke lønn, nattillegg eller søndagstillegg i kontrakten, heller ikke hvor mange prosent jeg jobber KUN ringehjelp på stillingen. Jeg er 20 år og får 161kr p time og 36kr tillegg p time på natt- og søndagstillegg. I de siste månedene fikk jeg bare nettevakter dvs. Mellom 00.00 - 04.00 (fikk maks 2 vakter i uke, ikke noe mer) Jeg syns at det er veldig slitsom når fylle folk kommer gjennom etter kl.1 da de fleste pubene stenger. Det er heller ikke noe vakt på døra, så måtte vi holder på øyne både i kassen og rundt restaurant. Jeg lurer på at de har lov til å gi en vakt på natte som man kan jobbe bare 3-4 timer om gangen? Hvordan kan jeg si til sjefen/restaurant eieren at jeg ikke ville jobbe mer hvis det er fortsett sånn? Jeg har prøvd å si ifra, men det virker som de ikke bryr seg og later som de glemte det når vi møtes. Jeg vil ikkje holde meg våken for å dra til jobb kl.00 og får kun 3-4 t.

Besvart 04.03.2019 11:37
 

Svar
Hei

Hvor mange timer du skal jobbe og hva du kan kreve er i all hovedsak regulert av din personlige arbeidsavtale. 

Hvis du ikke ønsker å jobbe kun 3-4 timer midt på natten er eneste måte å få endret dette på å ta saken opp med din arbeidsgiver. Hvis dere har tillitsvalgt på arbeidsplassen går det også an å ta saken opp med denne personen. 

Minstelønn for jobb i serveringbransjen er på 161,87 kr. Nattillegg og/eller søndagtillegg er ikke en lovregulert rettighet, men baserer seg på avtale og forhandlinger mellom deg og arbeidsgiver. 

Når det kommer til eventuelt alenearbeid på natt er arbeidsgiver pliktig å risikovurdere forsvarligheten etter reglene i arbeidsmiljøloven § 4-1 (3). Hvis det uforsvarlig å stå alene, skal arbeidsgiver sette inn tiltak for å ivareta din sikkerhet på arbeidsplassen.

Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb