Hopp til hovedinnholdet

Sommerjobb i klesbutikk?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 14 år, fyller 15 etter sommerferien. Jeg vil veldig gjerne jobbe i sommerferien, men jeg er veldig usikker på hvordan jeg skal skrive en jobbsøknad, fordi jeg ikke har noen jobberfaringer fra før. Nå går jeg jo bare i 9. klasse og er 14 år, så jeg vet ikke om jeg kan få jobb. jeg vil gjerne jobbe i butikker- gjerne klesbutikker. jeg vet at jeg kanskje ikke kan jobbe bak kassa, men jeg tenker på å legge ut varer eller noe sånt. og jeg stresser også litt, fordi jeg kanskje er veldig sen nå, fordi det er bare 1 måned og cirka 3 uker til sommerferie. Jeg lurer på hva jeg kan ha i søknaden og hvordan jeg kan skrive den. (siden jeg ikke har jobberfaring fra før) Og jeg lurer på om en 14-åring kan få jobb. tror du at jeg kan jobbe i en butikk? jeg vil veldig gjerne, så...(: takk for svar og hjelp!

Besvart 07.05.2019 14:02
 

Svar
Hei


Når man er mellom 13 og 15 år så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid eller vareopptelling i butikk. Så lenge jobben ikke går utover når du er på skolen eller er farlig for deg, så kan du i prinsippet søke jobber hvor som helst.

De fleste sommerjobber som er aktuelle for ungdom får man likevel gjennom noen man kjenner, eller ved å selv oppsøke steder der man kan tenke seg en jobb. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb: venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber, som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, passe undulaten mens naboen er på ferie, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer. 

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en sommerjobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør dem du vet om som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder, som butikker, kafeer, hoteller, gårder eller lignende, eller ring dit du kan tenke deg å jobbe.

 

Det kan også være lurt å skrive en kort CV selv om du ikke har så mye erfaring. Denne kan du levere når du går innom og søker jobb i butikk. Fyll inn hvor du har gått på skole, hva du har gjort på arbeidsuke og OD-dag. Du kan også ta med fotballag, korps eller lignende du har vært med i.

Jeg legger ved noen artikler under svaret som gir flere tips på veien til en sommerjobb. 

Masse lykke til! 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søknad/CV
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søknad/cv