Hopp til hovedinnholdet

Fagbrev i elektrofag

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 20 år. Jeg har gått KDA på videregående. Jeg fullførte aldri tysk og derfor får jeg ikke vitnemål. MEN det jeg lurer på er at kan jeg få fagbrev i elektro? Selvom jeg ikke gikk linjen «elektro»

Besvart 20.05.2019 10:47
 

Svar
Hei

Her må vi nok skuffe deg litt. I utgangspunktet kan du ikke uten videre få fagbrev som elektriker uten å fullføre programfagene på elektrofag.

Du har følgende muligheter:

  • Ta opp tysk (eller et annet fremmedspråk) fra utdanningsprogrammet Kunst, design og arkitektur. Da får du generell studiekompetanse og har mulighet til å søke høgskoleutdannelser innenfor elektrofagene.
  • Søke om igjen på Vg1 Elektrofag (og kun ta opp programfagene, siden fellesfagene dine sannsynligvis er bestått). Du har ingen juridisk rett til ny opplæring, siden du har "brukt opp din rett" til å gå på utdanningsprogrammet Kunst, design og arkitektur. Siden du ikke har ungdomsrett, vil alle med en slik rett komme inn før deg. Hvis det da er ledige plasser innenfor elektrofag når alle andre med rett er kommet inn, kan det være mulighet for deltakelse. Den samme framgangsmåten gjelder også for Vg2-løpene. Deretter er det ut å søke læreplass på vanlig måte (2,5 års læretid)
  • Det finnes også private alternativer (hvor du må betale skolepenger) som tilbyr programfagene på Vg1 og Vg2 elektrofag. Praksisen (eller det som heter yrkesfaglig fordypning som programfag), må du skaffe selv hos en eller annen godkjent lærebedrift i elektrofaget). Etter at alle programfagene er fullført og bestått (også praksisfaget yrkesfaglig fordypning), må du ut i lære på vanlig måte (2,5 års læretid)
  • Praksiskandidatordningen kan også være en mulighet for deg. Det betyr at hvis du kan dokumentere minst 8 800 timers praksis innenfor (minst 5 år i 100 % stilling) elektrofag, kan du ved å ta en skriftlig 5 timers praksiskandidateksamen i samme fag, kunne gå opp til fagprøven. Denne praksisen skal da erstatte både skole- og læretid. Det er Fagopplæringen i hvert fylke som godkjenner relevant praksis. Praksiskandidateksamen må også være fullført og bestått med minst karakteren 2 for å kunne melde seg opp til fagprøven. Denne eksamenen tas som privatist.

Lykke til!

  

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb