Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får man sommerjobb på fiskerbåt?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 15 år gammel gutt, som blir 16 i Juli. Og jeg har veldig lyst til å ta meg sommerjobb på fiskebåt/båt, i nordsjøen og lignende. Men det er bare det.. Hvordan skal jeg gå frem med å søke? Jeg har ett søskenbarn som jobber på båt, men hu har flyttet til varmere strøk pga utdanning, så jeg kan ikke spørre hun om å få bli med på båten hennes. Så er det noen linker/sider dere anbefaler, der jeg kan søke om en slags jobb på en båt? Trenger ikke å være i nordsjøen, men også rundt om i verden. Helst norsk selskap. Er bare at jeg trenger veilledning for hvordan jeg skal finne, søke og ta meg jobb. Er helst bare en sommer, da jeg går i 10. klasse, og skal søke Teknikk og Industriell Produksjon VG1, og Brønnteknikk VG2. Takker for svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål!

 

Høres ut som du har planene klare ift. videregående skole - spennende! Det er også gøy å få seg en sommerjobb slik at man kan tjene noen egne kroner. 

 

I forhold til å ha en sommerjobb på en fiskebåt, så er det en vurdering som arbeidgiver må ta. Arbeidsgiver må ta hensyn til din unge alder og vurdere din erfaring og kunnskap med yrket opp mot risiko som fiskeyrket kan ha. 

En del ungdommer som har sommerjobb på fiskebåt, har som regel skaffet seg det ved at de har foreldre, eldre søsken eller andre kjente som jobber på båt. Er det noen i nettverket ditt du kjenner som du kan spørre? Du kan jo feks. spørre søskenbarnet ditt om hvordan hun fikk seg jobb?

 

Det kan være lurt å skaffe seg en oversikt over ulike rederier. Dette kan du gjøre ved å google, feks. rederi+fiskebåt. Ta kontakt med rederiene og hør om de har ledige sommerjobber, og hvordan du kan søke på de. I tilegg til å kontakte rederier, kan du forsøke å direkte kontakt med havnene som ligger oppover langs kysten. Kanskje de kjenner noen med en fiskebåt i havna som trenger hjelp? Det kan også være lurt å google ulike nettforum for å se om du kommer over noen kjekke tips og råd der.

Du kan også lete etter ledige jobber på nav.no og finn.no

 

Her kan du lese et intervju med en fisker. Du kan også finne en del nyttig informasjon nettsiden Sett Sjøbein. Forøvrig kan du lese om utdanning og yrker på utdanning.no. I forhold til en sommerjobb i norden, kan det være lurt å kontakte Nordjobb (se artikkel under dette svaret). Forøvrig kan Nav Eures ha oversikt og tips til deg som ønsker jobb utenfor Norge. 


Litt om regler og arbeid når du er mellom 15 og 18 år: 

Har du fylt 15 år kan du ta arbeid som ikke er til skade for helsa di, eller hindrer deg i skolegangen.

  • Arbeidstid for personer som er mellom 15-18 og ikke er skolepliktige, skal ikke overstige 8 timer i døgnet og 40 timer i uken.
  • Det skal være arbeidsfri mellom kl. 23 og kl 06.
  • Sammenhengende hvileperiode på minst 12 timer.
  • Overtid og nattarbeid er ikke tillatt.

Husk at hvis du tjener mindre enn kr 39. 950 i løpet av et år, trenger du ikke å skatte, men kan levere frikort. Dette bestiller du på Skatteetaten.no. Dersom du ellers har spørsmål om ungdom i arbeid finner du informasjon på www.ung.no/arbeid og www.arbeidstilsynet.no.

 

Lykke til videre med jakten på en sommerjobb! 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sommerjobb i Norden

www.nordjobb.org

Mellom 18 og 30 år? Lyst på et utenlandsopphold, samtidig som du tjener penger? Søk sommerjobb i et annet nordisk land.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt