Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en gutt på 13 år blir 14 og vill ha sommer jobb

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 13 år blir 14 og vill ha sommer jobb, så lurte jeg på om det gikk an og få seg sommer jobb i et lager eller noe sånn helst ikke i avis.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

 

Så flott at du er så motivert for å finne deg en jobb!

 

Men det er en del jobber man ikke får før man har fylt 15, og så senere 18 år. Dette er fordi mange jobber innebærer en del ansvar som også setter en begrensing ved hvor ung man kan være. Det er også på grunn av regelverk som bestemmer hvor mye man kan jobbe og hva slags type jobb man kan ta i ulik alder. Les mer om aldersgrenser og jobb i denne artikkelen.

 

Men er man 13-14 år kan man ta lettere arbeid, for eksempel som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid.

 

Når man er på jakt etter jobb, er noe av det viktigste man kan gjøre å benytte seg av nettverket sitt. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente eller venner av familien. Fortell alle du kjenner at du trenger jobb. Kanskje noen du eller familien din kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund eller vil ha barnepass av og til. Det er jo som regel slik at man begynner med mer enkle jobber, og etterhvert som man blir eldre og har hatt noen jobber, blir man også mer attraktiv på jobbmarkedet. Det viktigste er å skaffe jobberfaring, og vise at man er innstilt på å gjøre en jobb! De fleste som skal ansette en person vil tenke at det er positivt at man har utført en fast jobb, selv om det er noe så enkelt som å lufte naboens hund en gang i uka, eller male et gjerde en sommer!

 

Noen flere tips til veien for en jobb:

  • Ta direkte kontakt med steder du kunne tenke deg å jobbe. Dette er ofte den beste måten å få seg jobb på når man er ung. Kom med ideer til hva slags oppgaver du kan gjøre for dem! Kanskje de trenger et par ekstra hender til å koke kaffe, arkivere, rydde lager, tørke støv eller annet?
  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket, der du skriver at du kan gjøre småjobber som å male, lufte hunden, være barnevakt, gjøre hagearbeid, husvask, ta inn posten osv.

Les også om det å få seg sommerjobb i artiklene under svaret.

Masse lykke til med å finne jobb!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sommerjobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sommerjobb