Hopp til hovedinnholdet

Så jeg lurer på hva jeg kan jobbe som, hvor jeg tjener bra med penger.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år som blir 14 i mai. Jeg er veldig motivert til å jobbe og tjene penger. Og jeg vet ikke helt hva jeg kan jobbe som. Før solgte jeg aviser, men siden jeg ikke tjente mer en kanskje 20 kr pr gang, ville jeg ikke det. Jeg har også sutti barnevakt, men hun jeg satt hos har bytta meg ut med søstra mi som er 2 år eldre... hun spør meg ikke lenger. Så jeg lurer på hva jeg kan jobbe som, hvor jeg tjener bra med penger. Jeg har spurt butikker i nærheten også om de trenger noe hjelp, men de hadde ikke noen ledige plasser ellerno.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

 

Så flott at du er så motivert for å finne deg en jobb!

 

Det er dessverre slik at det er en del jobber man ikke får før man har fylt 15, og så senere 18 år. Dette er fordi mange jobber innebærer en del ansvar som også setter begrensinger for hvor ung man kan være. Det er også på grunn av regelverk som bestemmer hvor mye man kan jobbe og hva slags type jobb man kan ta i ulik alder. Les mer om aldersgrenser og jobb i denne artikkelen.

 

Men man kan som 13-14åring ta lettere arbeid, for eksempel som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid.

 

Når man er på jakt etter jobb, er noe av det viktigste man kan gjøre å benytte seg av nettverket sitt. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente eller venner av familien. Fortell alle du kjenner at du trenger jobb. Kanskje noen du eller familien din kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund eller vil ha barnepass av og til.

 

Du sier at du ønsker å tjene bra med penger, men det er jo som regel slik at man begynner med mer enkle jobber der man kanskje tjener litt mindre, og etterhvert som man blir eldre og har hatt noen jobber, blir man også mer attraktiv på jobbmarkedet og får bedre betalt. Det viktigste er å skaffe jobberfaring, og vise at man er innstilt på å gjøre en jobb! De fleste som skal ansette en person vil tenke at det er positivt at man har utført en fast jobb, selv om det er noe så enkelt som å lufte naboens hund en gang i uka, eller male et gjerde en sommer!

 

Noen flere tips til veien for en jobb:

  • Ta direkte kontakt med steder du kunne tenke deg å jobbe. Dette er ofte den beste måten å få seg jobb på
    når man er ung. Kom med ideer til hva slags oppgaver du
    kan gjøre for dem! Kanskje de trenger et par ekstra hender
    til å koke kaffe, arkivere, rydde lager, tørke støv eller annet?
  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket, der du skriver at du kan gjøre småjobber som å male, lufte hunden, være barnevakt, gjøre hagearbeid, husvask, ta inn posten osv.

Les også om det å få seg sommerjobb/jobb i artiklene under svaret.

Masse lykke til med å finne jobb!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sommerjobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sommerjobb