Hopp til hovedinnholdet

hei jeg er 14 år å søker sommerjobb. jeg vill gjerne ha en jobb

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg er 14 år å søker sommerjobb. jeg vill gjerne ha en jobb ,er det noen som vet hvor jeg kan jobbe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

 

Ung.no kan dessverre ikke svare på akkurat hvor du kan finne jobber, men her kommer en rekke generelle tips for deg som er på jobbjakt:

 

Er man mellom 13 og 15 år kan man ta lettere arbeid, for eksempel som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid. Det er lurt å gå innom de stedene du ønsker å jobbe i og spørre direkte (for eksempel i butikker, kiosker, kafeer, eller andre steder). Da virker du interessert og daglig leder/sjefen får et bedre inntrykk av hvem du er.

 

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom, lyses ikke ut på nettsider eller i avisen. De fleste jobbene får man derfor gjennom noen man kjenner. Veldig mange får sin første jobb gjennom kontakter og nettverket sitt. Kanskje er det ikke drømmejobben man får sånn med en gang, men med mer jobberfaring vil du bli aktuell for å få andre jobber etterhvert. Fortell derfor alle du kjenner at du er på leting etter jobb: Foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, lærere, skolekamerater osv. Siden du er 14 år så er det en del jobber du foreløpig ikke kan ha. Men, mange muligheter finnes likevel. Eksempler:

  • Gå med avisen eller reklame
  • Lettere ryddearbeid eller renhold, eller kanskje noen i nabolaget trenger hjelp til husvask?
  • Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress osv.
  • Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr. Du kan altså fint spørre om å få plukke jordbær som sommerjobb.
  • Du kan også spørre i nærbutikken, kanskje de trenger noen til å rydde i hyllene, vaske eller holde orden. Ofte ønsker butikker litt eldre arbeidstakere, men det kan uansett lønne seg å spørre.

 

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør de du vet som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder du kan tenke deg å jobbe. Kontakt lokalavisen og spør om de har noen ledige avisruter eller spør på steder i lokalmiljøet der det dyrkes jordbær. Spør også i butikken om de trenger noen til å rydde i hyllene eller vaske gulv. Spør naboen om de trenger barnevakt av og til.

 

Det beste tipset er at du er aktiv jobbsøker. Ikke være redd for å spørre! Se også artiklene under svaret for mer informasjon om det å finne jobb. Der ser du også hvilke aldersgrenser som gjelder for hvilken type jobber man kan ta seg når man er 14 år.

 

Lykke til med jobbjakten!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sommerjobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sommerjobb