Hopp til hovedinnholdet

tre jenter på 13 og 14 år og har utrolig lyst på en sommer jobb

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, vi er tre jenter på 13 og 14 år og har utrolig lyst på en sommer jobb!!:) vi er veldig dyrevant, barnevant og har gode karakterer! Vet noen om hvor vi kan finne jobber og eventuelt hva?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet deres! 

 

Så flott at dere er motiverte for å finne en jobb! Ung.no kan dessverre ikke svare på akkurat hvor dere kan finne jobber, eller skaffe jobb til dere, men vi gir generelle tips og råd for hvordan man finner sommerjobb:

 

Er man mellom 13 og 15 år kan man ta lettere arbeid, for eksempel som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid. Det er lurt å gå innom de stedene dere ønsker å jobbe og spørre direkte (for eksempel i butikker, kiosker, kafeer, eller andre steder). Da virker dere interesserte og daglig leder/sjefen får et bedre inntrykk av hvem dere er. Fortell gjerne også litt om når dere kunne tenke dere å jobbe. Det kan være vanskelig å få jobb akkurat samme sted alle tre, da de færreste arbeidsplasser har behov for veldig mange nye ansatte samtidig. Dere kan eventuelt gå hver for dere om dere ikke finner noen steder som vil ansette alle sammen. 

 

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom, lyses ikke ut på nettsider eller i avisen. De fleste jobbene får man derfor gjennom noen man kjenner. Veldig mange får sin første jobb gjennom kontakter og nettverket sitt. Kanskje er det ikke drømmejobben man får sånn med en gang, men med mer jobberfaring vil dere bli aktuell for å få andre jobber etterhvert. Fortell derfor alle dere kjenner at dere er på leting etter jobb: Foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, lærere, skolekamerater osv. Siden dere er under 15 år, så er det en del jobber dere foreløpig ikke kan ha. Men, mange muligheter finnes likevel. Eksempler:

 

  • Gå med avisen eller reklame
  • Lettere ryddearbeid eller renhold, eller kanskje noen i nabolaget trenger hjelp til husvask?
  • Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress osv. Man må bare spørre dem man kjenner. Når man er mange så kan for eksempel hagestell/maling av hus og liknende være aktuelle jobber der folk gjerne vil ansette flere. 
  • Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr. 
  • Dere kan også spørre om jobb i nærbutikken, kanskje de trenger noen til å rydde i hyllene, vaske eller holde orden? Ofte ønsker butikker litt eldre arbeidstakere, men det kan uansett lønne seg å spørre.

 

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket osv., der dere skriver at dere ønsker en jobb og hvilken type jobb dere ser for dere. Skriv gjerne litt om dere selv også.
  • Ta dere en runde i nabolaget, og spør dem dere vet om som kanskje kan vite om steder de trenger deres hjelp.
  • Gå innom steder dere kan tenke dere å jobbe. Kontakt lokalavisen og spør om de har noen ledige avisruter. Spør også i butikken om de trenger noen til å rydde i hyllene eller vaske gulv. Spør naboen om de trenger barnevakt av og til.

 

Dere kan også finne mange gode tips om hvordan man finner jobb i artikkelen Du som søker jobb for første gang.

 

Det beste tipset er at dere er aktive jobbsøkere. Ikke være redde for å spørre! Se også artiklene under svaret for mer informasjon om det å finne jobb. Der ser dere også hvilke aldersgrenser som gjelder for hvilken type jobber man kan ta seg når man er 13-14 år.

 

Lykke til med jobbjakten!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sommerjobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sommerjobb