Hopp til hovedinnholdet

Må ha jobb for å henge med i samfunnet. Tungt ved siden av skolen. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa har ganske lite penger. Så for å henge med i samfunnet må jeg ha en egen jobb, dette synes jeg er ganske tungt med lekser og venner oppå. De har så lite penger at jeg må kjøpe alt av klær og sminke selv. Er det noe som kan hjelpe meg? Dette med pengene skaper mye dårlig stemning hjemme. -fortvilet jente, 15 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 


Husk at du ikke er alene om å være i en familie med dårlig råd.  Mange kan ha det slik, selv om det ikke er noe som syns "utenpå"

 

Det er forståelig at det er mye å sjonglere hvis man skal både ha en jobb, gå på skole, gjøre lekser, være med venner m.m. Hvis du skulle velge at du ønsker en jobb, går det feks. ann å jobbe i helger eller ferier. Flere tips rundt hva slags jobber du som 15-åring kan ta, hvordan finne ledige jobber m.m. finner du i artiklene under dette svaret. 

 

Det kan høres ut som du er en viktig lagspiller på "familielaget".  Det at alle bidrar så godt de kan for å få alt til å gå opp kan også være en bra ting og styrke følelsen av å være betydningsfull.  -Det høres jo nettopp ut som du og din innsats på "familielaget" er viktig og betydningsfull. 

 

Det er jo også ulike valg man kan ta når det gjelder innkjøp.  Det er lurt å tenke godt igjennom innkjøpene du gjør, og være bevisst på å finne en stil som ikke er veldig dyr.  Det å finne en personlig stil kan være vel så viktig som å følge andre i deres stilvalg.  -Og velger du din egen stil, har du også muligheter til å være bevisst på det økonomiske samtidig som du kan finne noe som er både stilig, morsomt eller søtt, alt etter ditt ønske.  -Og du kan også finne rimelige ting å kjøpe, både brukt og nytt.  -Kanskje kan du også finne noen skikkelige "skatter" av spesielle klær på loftet hos noen i familien, eller på en bruktbutikk.  Hvis du satser på lavt budsjett til klær får du også mulighet til å heller ha litt penger til fritidsaktiviteter, som jo også kan være viktige å være med på. 

 

Hvis man har lite penger, er det viktig å ha ekstra god kontroll, og et hjelpemiddel er da å ha et budsjett.  Prøv å gjennomføre det og prat også med foreldrene dine om at dere sammen kan sette opp et familiebudsjett.  Det kan hjelpe dere alle, og kanskje gi mulighet for å kunne prioritere litt annerledes, slik at dere ikke føler at dere har fullt så dårlig økonomi alltid. 

 

Det kan bli travelt i hverdagen med alt man skal rekke, og da er det viktig at det ikke blir overveldende mye.  Struktur og gode planer kan være til god hjelp.  Se artikkel under om det også.

 

Det er nok uansett lurt at du prioriterer skolen høyt.  Det vil jo gi deg gode muligheter til videre skolegang og en bra jobb på sikt, slik at du også kan oppleve å få bedre økonomi når du skal stå på egne ben helt.

 

Lykke til videre.

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren og helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt