Hopp til hovedinnholdet

Jente 14 år - har veldig lyst på jobb men et ikke hvordan jeg skal spørre

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har veldig lyst på jobb men et ikke hvordan jeg skal spørre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt! 


Så flott at du har lyst til å få deg en jobb og spør oss om hvordan du skal gå fram! Dette er jo det viktigste, nemlig å aktivt gå inn for det og å  forberede deg litt før du går innom et sted der du kan tenke deg å jobbe. 

 

Når man er 14 år så kan man ta lettere arbeid som ikke er til skade for helsa. Vanlige jobber er

 

  • jobber man får gjennom bekjente (naboer, foreldre, venners foreldre, lærere og andre du kjenner): Som å vaske hus, lufte hund, høsting av frukt/bær, hagestell, maling av hus osv. Veldig mange får nettopp sine første jobber gjennom noen de kjenner.
  • jobb som avisbud
  • jobb i butikk, på kafé, restaurant eller lignende, som ryddehjelp/på lager/i vareopptellingen

 

Det beste er å spørre alle rundt deg om de vet om noen som trenger hjelp til for eksempel barnepass, renhold i hjemmet, hundelufting, innkjøp, hagestell, osv. Du bør også skaffe deg en oversikt over butikker, kafeer og andre steder i nærheten av der du bor der du kan tenke deg å jobbe. Gå deretter innom, spør etter sjefen/daglig leder og spør om de trenger en ekstrahjelp på ettermiddager, i helger eller ferier. Det kan også være lurt å levere en jobbsøknad og CV (se artiklene under svaret for hva dette er), og si litt om når du vil jobbe. Passer det for eksempel best en spesiell ettermiddag i uka, eller i helgene eller ferier? Husk at jobbtiden ikke kan krasje med når du er på skolen.

 

Når du spør så er det bare å prøve å være rolig, smile, presentere deg og hilse på og si at du gjerne ønsker en jobb ved siden av skolen. Si litt om deg selv og hvorfor du ønsker å jobbe akkurat der. Det verste som kan skje er jo at de ikke trenger noen og at man må prøve et annet sted. Det viktigste er å prøve;-). 

 

Heng også opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket, der du skriver at du kan gjøre småjobber som å male, lufte hunden, være barnevakt, gjøre hagearbeid, husvask, ta inn posten osv.

 

Masse lykke til! jeg legger ved noen artikler under svaret som kan være til hjelp! 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Jobbintervjuet - slik får du jobben

jobbintervju (www.colourbox.com)

Få tips til hvordan du forbereder deg til et jobbintervju, og bli kjent med spørsmålene som er vanligst å stille på et intervju.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt