Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg søke om norsk statsborgerskap og hva koster det?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lyst å bli norsk statsborger. Jeg kom til Norge som en 16 åring i juli 2014 og lurer på om jeg må vente til juli 2019 for å søke. Kan jeg søke noe måneder før (for eksempel ferbruar 2019) eller må jeg vente? Og den andre spørsmålet er, hvor mye kommer til å koste alt sammen?

Besvart 30.01.2019 07:48
 

Svar
Hei

For at du skal kunne søke om norsk statsborgerskap må du ha bodd i Norge i til sammen 7 år i løpet av de siste 10 årene. Dette betyr at hvis du har bodd sammenhengende i Norge i de siste 7 årene, vil du kunne søke om norsk statsborgerskap. Hvis du ikke fyller dette vilkåret vil du ikke kunne søke. 

Du kan lese mer om når du kan søke om statsborgerskap på UDI sine nettsider. Der kan du tilpasse informasjonen du får om når du kan søke om norsk statsborgerskap ut fra hvilken situasjon du er i. Det er forskjellige regler ut fra type opphold man har i Norge. 

For de som søker om norsk statsborgerskap etter 1. januar 2017, er det nye krav som må oppfylles for å kunne få norsk statsborgerskap. Du må da ha bestått prøve i norsk muntlig minimum nivå A2 og en prøve i samfunnskunnskap på norsk. Disse kravene gjelder alle som er mellom 18 år 67  år. Du kan lese mer om dette her

Norsk pass koster kr 450 for alle som er over 16 år.  

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett