Hopp til hovedinnholdet

Får ikke være med kjæresten fordi han er 21 og jeg er 15. Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år å ett problem med moren min. Hun lar meg ikke være med kjæresten min fordi han er 21 og jeg er 15. Under den seksuelle lavalderen . Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Vi har hadt sex. Men vi begge ville. Å jeg hadde kjent han godt nok til å vite jeg kan stole 100% på denne personen. Jeg elsker han og han elsker meg. Jeg vil bare at alt skal gå bra. Moren min er sammen med en mann som er 10 år yngre. Og pappaen min med en dame som er 10 yngre. Gutten jeg er med nå er 6 år eldre. Å hvis hun hadde gitt han en sjanse å hadde vist hvor mye han betydde for meg så hadde det vært greit. Jeg tørr ikke snakke med henne. Snakket meg helsesøster på helsestasjonen. Og tenke å snakke med helsesøster på vår skole å men hun er nå borte i en uke. Å jeg må få gjort noe snart. Vil ille se han bak ryggen hennes. Hun truer med å lage ett helvete og si til pappaen min. Men han bor i Sverige som har 15 som seksuelle lavalder. Så får han sakt noe? Må jeg velge mellom å riske han bli satt i fengsel eller moren min. Vet lenger ikke lenger hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du spør om dette. Dette er noe Barneombudet får spørsmål om ved jevne mellomrom. Vi tror derfor ikke du er alene om å ha en eldre kjæreste og en mor eller far som ikke liker det.

Vi håper du slipper å velge mellom moren din eller å risikere at kjæresten din blir satt i fengsel. Loven sier at straff for seksuell omgang kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling. Jevnbyrdig vil si at du og kjæresten din kan  forstås som like gamle selv om dere ikke er like gamle i år.

Samtidig er det umulig for Barneombudet å vite hvordan politiet vil reagere hvis moren din anmelder kjæresten din, om politiet for eksempel tror det vil bli noen rettssak og derfor bruke tid på å etterforske kjæresten og det forholdet dere har.

Vi anbefaler at du leser mer om den seksuelle lavalderen på denne sidenne: www.ung.no/sexogsamliv/2422_Seksuell_lavalder_-_hva_sier_loven.html  

Det er fint at du har snakket med helsesøster på helsestasjonen og at du skal snakke med helsesøster på skolen. De vil gi deg råd om hva du kan gjøre. Kanskje kan hun snakke med mammaen din også, og kanskje kan dere snakke sammen alle tre?

Det at moren din vil snakke med faren din er naturlig fordi han er jo faren din og bør vite om viktige ting i ditt liv, som for eksempel at du har fått en kjæreste og at denne kjæresten også er flere år eldre enn deg. At den seksuelle lavalderen er 15 år i Sverige gjør ikke noen forskjell for deg. Du og kjæresten din bor i Norge så generelt sett må dere forholde dere til de lover og aldersgrenser som gjelder her.

Vi skjønner at du har ikke har lyst til å gå bak ryggen på moren din, og vi håper dette ordner seg til det beste for dere alle. Kanskje kunne det være en idé at kjæresten din traff begge foreldrene dine.

Hilsen oss i Barneombudet. Se vår nettside: barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjæresteforhold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjæresteforhold