Hopp til hovedinnholdet

Hva har jeg rett på angående trakkaseringen på nett?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei dere i ung.no! Her om dagen, var både jeg, og mina venner...ja teknisk sett alle i klassen mina utsatt for trakkasering på it's learning... Det var noen som hadde hacka en bruker og skrevet (sendt melding til alle i klassen) om meg og flere andre i klassen. Det var en veldig alvorlig sak og den ble politianmeldt, og de sa ifra til eierne av its learning norge. Det jeg lurer på er: Har JEG (som det sto veldig mye om) krav på å få vite hvem som skrev det om meg og andre? Kan jeg vite det? Siden det angår jo veldig mye meg? Og kan personen utvises fra privatskolen? Dette er noe jeg lurer veldig på, fordi det har skjedd så mye retta mot meg, og ett annet mobbeoffer i klassen. Jeg blir ofte plaga av noen visse gutter, ikke fordi jeg er mindre pen, alle sier at de skulle øbske de så ut som meg...og mange er sjalu fordi jeg er så snill også, mange sier jeg er perfekt utseende men er ikke så sikker selv. Men hva har jeg rett på angående trakkaseringen på nett?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis politiet etterforsker denne saken, har dere ikke krav på informasjon mens etterforskningen pågår. Dere har krav på at skolen gjør alt de kan for at dette ikke skal skje igjen. Dette kan både handle om sikkerheten på Its Learning og om undervisning og opplæring i nettvett. De skal også sette inn tiltak hvis de finner ut hvem som gjorde det. Om dette er utvisning, som du spør om, er det vanskelig for oss å svar på.

Hvis det som skjedde oppleves som en krenkelse eller mobbing, kan dere kreve at skolen setter i gang tiltak for å hindre at dette skjer igjen. Dette kan være det vi skriver om over, eller tiltak direkte overfor den som har krenket dere, f.eks å stenge for tilgang til nettsidene.

Du nevner også at du blir mobbet av elever ellers også. Skolen har en plikt til å gripe inn og stanse dette. Du kan kreve at skolen lager en plan for hvordan de skal stoppe mobbingen av deg og fatte et vedtak om dette.

Du kan lese mer om dine rettigheter i slike saker og hva dere kan gjøre, ved å lese om mobbing i skolen på Barneombudets nettside:

Lenke til mobbing i skolen

Ved å klikke på lenken over, kan du også lese mer om nettmobbing. Siden dette skjedde på skolens læringsplattform, har skolen også et ansvar i denne saken.

Du kan også snakke med læreren din, og be henne om å informere dere om hvordan politiet etterforsker en slik sak. Dette kan være viktig kunnskap for dere som er innblandet. Dette kan også være en mulighet for hele skolen til å få undervisning i nettvett og mobbing på nett. Det kan hende dette er noe alle elevene trenger å vite mer om. Det er også viktig at skolen lærer dere hvordan dere kan beskytte dere selv på nett.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett