Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om det er lov å gi husarrest?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg lurer på om det er lov til og gi husarest? Og hvor lang tid kan den vare.. En venn av meg har fått husarest 1 uke nå.. Er det lov?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Man kan ikke si om husarrest er lov eller ikke. Husarrest kan være mye forskjellig. Det er ikke lov til å låse barn inne på rommet sitt eller nekte dem å gå på skolen. Men foreldre kan bestemme at barn må komme rett hjem fra skolen eller ikke får spille dataspill i en periode, hvis de har en grunn til det. Alt dette kan kalles husarrest. Foreldre alltid skal tenke på hva som er bra for barnet når de bestemmer noe.

Vi pleier å gi foreldre råd om at det bør være sammenheng mellom det et barn har gjort (eller ikke gjort) og hvordan foreldrene reagerer. Hvis man for eksempel ikke klarer å styre dataspillingen og sniker seg ut av senga hver natt for å spille, kan det være naturlig at foreldrene lager strengere regler for spilling.

Hvis man aldri kommer hjem til avtalt tid, kan det være naturlig at man får strengere innetider i en periode. Hvor lenge sånne nye regler skal vare, kan foreldrene bestemme, men det er viktig at de sier fra om hvor lenge reglene gjelder.

Vi forstår at du ikke har fått klart svar på spørsmålet ditt. Men vi håper at vi har gitt deg noen tips om hvor grensen går, og noen råd om hva vennen din kan si til foreldrene sine hvis han er uenig i at han bør få husarrest.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett