Hopp til hovedinnholdet

Lei av krangling!

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Er ikke helt sikker på om dette er riktig kategori, men jeg prøver her : meg og moren min har kranglet i ca. 3 år nå. Vi sier stygge ting til hverandre og hun driver stadig og tar tingene mine. PCen og mobilen hovedsakelig. Jeg betalte PCen med konfirmasjons penger, og mobilen fikk jeg til jul. Har hun lov til å ta tingene mine og hindre meg fra å være på dem? Spm. 2 : Jeg liker ikke mamma noe særlig, men stefaren min er helt grei. Han er hyggelig og morsom og sånn men mamma liker å få han til å gå imot meg, når hun ikke klarer det alene. Jeg liker pappa mye bedre, men jeg er bare hos ham 1-2 ganger i uka. Jeg vet at de fleste ungdommer har lignende problemer, og jeg lurer på hvor lenge det vanligvis varer. Det har holdt på i ~3 år nå og jeg er dritt lei. Vil flytte til pappa og komme vekk fra mamma, men han jobber mye og er ikke så økonomisk sterk tror jeg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 15 år
 
Så fint at du skriver til oss.
Du beskriver at du og mamma har kranglet i lang tid, og at dere sier stygge ting til hverandre. Det er jo desverre ofte slik når man krangler at man sier ting man kanskje ikke mener, og som sårer. Det er ikke uvanlig at ungdom og foreldre krangler, kan være uenige om ting. Ungdomstiden handler om å løsrive seg fra foreldre, noe som kan skape uenighet og konflikt. Det er omfanget av kranglingen, samt hvordan det påvirker  som avgjør når man bør få hjelp. Ut fra det du skriver høres det ut som at mamma tar tingene dine fra deg som en "straff" når dere krangler. Kanskje vet ikke mamma hva hun skal gjøre i de situasjonene dere er uenige om, og så tar hun ting hun vet du bryr deg om, og har bruk for.
Foreldre har ansvar for barn, det står i barnloven. Legger ved en artikkel om den.
Jeg forstår at du ikke synes denne situasjonen du opplever er grei, og at du er lei. Tror det kunne være lurt at dere fikk hjelp til å kunne kommunisere bedre sammen, uten å krangle og uten at mamma tar tingene dine. Du tenker kanskje at det ikke går, men med hjelp, har vi erfaring for at man kan klare det. Det å kunne snakke sammen på en ordentlig måte selv om man er uenig vil kunne skape respekt, forutsigbarhet samt mer ro i familien deres. Du spør hvor lenge det vil vare  - det avhenger jo helt av hvordan dere greier å løse det. 
 
Du skriver at stefaren din er grei, og at du liker pappa, og det er jo flott. Kanskje kan du snakke med de om hvordan du har det?
 
Det finnes ulike instanser i kommunen som kan hjelpe dere. Helsesøster  på skolen kan snakke med deg og mamma, eller finne andre i kommunen dere kan snakke med . Det finnes også Familievernkontor som hjelper familier med det du forteller om. 
 
 Ønsker deg lykke til!
 
Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barneombudet
Tilbake til spørsmål og svar