Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor har vi rutiner og regler?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hvorfor har vi rutiner og regler i livet ? Regler som å ikke stjele og sånnt er bra , men ikke hus regler. Jeg synes at regler som for eksempel å våkne opp og legge seg i rett tid er ikke viktig kun når man har skole. Føler livet blir tungt slik. Hvorfor må vi følge slike regler ? Livet er kort og man må kose seg i livet før man dør ikkesant ??? Jeg har tenkt mye på det og jeg spurte de voksne om det , men de klarer ikke å svare meg. De klarer ikke å begrunne det. De sier at det er bare sånn. Men mitt svar er "nei" alt har sin grunn og vis det finnes ingen grunn da trengte vi ikke å følge det. Og alle spørsmål må ha svar og man må finne løsning. Og vi sier jeg blei vekket i helga tidlig. Jeg har ingenting å gjøre så hva er vitsen med det da ????? Jeg vil heller kose meg i livet før jeg dør. Når som helst kan man dø. Så hvorfor er det slikt da ????? Vis det er sånn det er så hvorfor blei det lagt en slik regel ???? Da er det ingen vits med regler og kosekvenser.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg kan forstå at du lurer på hva vitsen er med rutiner og regler. Slik jeg tenker handler det at vi har rutiner og regler om at dette gir forutsigbarhet, trygghet og sikkerhet. Det vil si at reglene fører til at vi alle vet hva som forventes av oss. Vi vet i store trekk hva som er rett og galt, og hva vi kan gjøre, og hva vi ikke kan gjøre. I et samfunn ville det meste stoppe opp hvis vi ikke hadde regler som vi forholdt oss til. Så hender det at man bryter reglene, og da kan det få en konsekvens. Det finnes ulike regler for ulike områder i sanfunnet, og det er nødvendig for at vi skal få et moderne samfunn til å fungere. Man kan leve et godt liv selvom man har regler man må forholde seg til. 

Vi tenker også at man i hjemmet bør ha noen rutiner og regler for å få hverdagen til å fungere. Det er jo oppgaver som skal løses og gjøres i en familie.

Imidlertid er det mulig å lage regler i en familie, som man ikke har i en annen familie. Det går også an å bryte dagligdagse rutiner, for eksempel i helgen, ved å sove lenger. I en familie kan det være en god ide å snakke om regler og rutiner, og bli enige om hva som er viktig for familien.

Jeg tenker at det ikke er noe i veien for at man kan kose seg i livet selvom man har noen regler og rutiner man må forholde seg til.

Håper dette ga noen svar.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lover og regler for deg som skal flytte!

Nøkler (colourbox.com)

Her finner du lenker direkte til ulike lover som kan være aktuelle for deg som skal flytte hjemmefra, enten du skal kjøpe eller leie bolig.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser