Hopp til hovedinnholdet

Kan barnevernet ta omsorgen for meg mot min vilje?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet at man har rett til innsyn i barnevernsaker fra man er 15 år gammel. Det jeg lurer på er om barnevernet kan ta meg vekk fra foreldrene mine mot min vilje, da det ikke er konkret bevis på at det er vold i hjemmet (annet enn en (falsk) bekymringsmelding fra skolen)?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Du spør om barnevernet kan ta deg bort fra foreldrene dine mot din vilje, på bakgrunn av en falsk bekymringsmelding om vold. Svaret på det er at hvis barneverntjenesten blir veldig bekymret for et barn kan den fremme en sak for Fylkesnemnda om plassering utenfor hjemmet helt frem til barnet er 18 år.

Fylkesnemnda er de som bestemmer om barnet ikke lengre kan bo hjemme fordi det ikke er bra for barnet å bo der. Som du sier er du part i din egen sak, det betyr at dersom barneverntjenesten tar saken din for fylkesnemnda vil du ha krav på egen advokat. Den advokaten kan da legge frem ditt syn i en eventuell sak for Fylkesnemnda.

Jeg regner med at du har snakket med saksbehandleren din i barnevenret og da er det viktig at du forteller hvordan du har det og hva som er viktig for deg. Barnevernet skal også forklare deg hva de vurderer slik at du forstår det.

Håper alt ordner seg. 
Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern