Hopp til hovedinnholdet

rett til å være sammen med biologiske foreldre når du bor i fosterhjem?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei jeg bor i fosterhjem og jeg har ikke sett de biologiske foreldrene min på ca 6 år, og eg har veldig lyst å treffe de. men barnevernet har ikke tatt kontakt med de og jeg hater å snakke om følelser så jeg later som om det går helt fint. Noe jeg kan gjøre for å treffe foreldrene mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei  og takk for at du srkiver til oss

Du skriver at du ønsker kontakt med foreldrene dine, men at barnevernet ikke har tatt kontakt med dem. Jeg legger ved en link om rettigheter til barn som bor i fosterhjem og her står følgende om dine rett til å møte foreldrene dine:

Du har rett til å være sammen med foreldrene dine når du bor i fosterhjem. Hvor mye du skal være sammen med dem ble bestemt av fylkesnemnda eller av barnevernstjenesten og foreldrene dine samtidig som det ble bestemt at du skal bo i fosterhjem. Noen ganger kan det være bestemt at du ikke skal være sammen med foreldrene dine.

Det kan også være bestemt at du skal være sammen med andre slektninger eller personer som du kjenner godt. Fosterforeldrene dine skal hjelpe til slik at du får være sammen med dem. Du kan også si fra dersom det er noen i familien din eller andre du hadde kontakt med før du flyttet, som du gjerne vil treffe.

Barnevernstjenesten skal lage en plan for hvem du skal treffe, hvor ofte og hvor. Dette gjelder også for bursdager, jul og andre høytider. Noen ganger bestemmer de også hvor ofte du og familien din skal ringe til hverandre.

Barneverntjenesten eller fylkes­nemnda kan bestemme at det skal være noen sammen med deg når du treffer foreldrene dine. Du kan også si fra enten til fosterforeldrene dine, saksbehandler eller tilsynsperson hvis du vil at det skal være noen sammen med deg.

Både saksbehandler i barneverntjenesten og tilsynsperson skal spørre deg hvordan du synes besøkene er og om du ønsker at dere skal treffes oftere eller sjeldnere.

Selvom du ikke liker å snakke om følelser foreslår jeg at du tar kontakt med barnevernet og sier at du vil møte foreldrene dine. Du kan f eks sende dem en mail eller sms. Du kan også si det til fosterforeldrene dine.

Lykke til!

Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fosterbarnas familie

Fostermor (colourbox.com)

De aller fleste barn som bor i fosterhjem skal ha samvær og annen kontakt med foreldre og andre viktige personer i livet deres.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern