Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dystymi og generalisert angst. Jeg skal nå inn på døgnenhet og få behandling der. Hva venter meg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 18 år som har dystimi og generalisert angst. Jeg har gått til psykolog (tidl. BUP nå DPS) i snart 1 år. Tilstanden min har forverret seg til at jeg ikke klarer noe annet enn å ligge i senga. Jeg er totalt utmattet og jeg har også spiseproblemer. Har gått ned 10kg det siste året og 6 av de kiloene har vært de 2 siste mnd. Uten å gå så mye inn på alt dette, så psykologen min og jeg bestemt at jeg skal søkes inn på døgnenheten på DPS. Nettopp fordi jeg ikke har et støtteapparat hjemme. Dette er noe jeg har spurt om og søknaden er nå sendt. Det jeg lurer på er hva som venter meg. Hva slags opplegg er det? Er det fellesmåltider hver dag? og er det snakk om frokost, lunsj, middag og kvelds? eller er det bare 1-2 måltider som er felles? Hva slags frihet har jeg? Jeg vet det er en åpen avdeling, men hva vil det si? Må jo være noen grenser. Jeg lurer egentlig bare på hva som venter meg, så jeg håper dere kan komme med et godt utfyllende svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har hatt det vanskelig en lang stund og det er godt å høre at du nå skal få opphold på en døgnenhet.

Det å få være et sted over en periode hvor du får tett oppfølging og støtte høres ut som vil være bra for deg!

Jeg skal forsøke å svare deg så godt jeg kan på det du lurer på.

En åpen post vil si at det er et frivillig innleggelse og forutsetningen for å få være der er at man tilpasser seg de rammer som enheten har. Det kan bety at du kan gå turer ut alene men at du må være tilbake innen et visst klokkeslett, gi beskjed før du drar ut osv.

Det pleier å være felles frokost og kanskje morgenmøte hvor man planlegger dagen sin. Alle får tildelt en kontaktperson som de kan forholde seg til gjennom dagen. Da kan man få hjelp og støtte til det som er vanskelig - for noen kan det være å gå på butikken, gå tur eller man kan få støttesamtaler.

Det er veldig forskjellig rutine på måltider. Ofte så lager man lunsj, middag og kveldsmat selv eller så kan det være at det er fellesmåltider noen ganger i løpet av uken.

Det kan være ulike tilbud om aktiviteter som man kan benytte.

Etter at du har sendt søknaden din så vil du få en innkalling til vurderingssamtale. Jeg vil anbefale deg å skrive ned på forhånd det du lurer på så er det en fin mulighet å spørre og få svar på dette da.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt og lykke til med oppholdet!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser