Hopp til hovedinnholdet

Jeg har et pågående problem med min bror. Han er ett år yngre enn meg og har lenge vært avhengig av dataspill. Nå har han ingen venner og har begynt å ruse seg.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et pågående problem med min bror. Han er ett år yngre enn meg og har lenge vært avhengig av dataspill, såpass lenge at han ikke lenger har venner, ikke klarte å fullføre videregående og han og dama har også et turbulent forhold på grunn av dette. I tillegg til å bruke all sin tid på å sitte på rommet, være våken på nettene og sove på dagene, har han nå kjærlighetssorg, har begynt å ruse seg, stjeler (masse) penger fra foreldrene våre, han lyver konstant om den minste ting, har ingen interesse av å få seg en jobb eller i det minste ta opp fag som han har strøket i. Han er samtaleemnet nummer en her hjemme og vi er begynt å bli temmelig lei av all drittet hans. Vi er desperate etter å få hjelp, da vi ikke vet hva vi skal gjøre lenger. Jeg er bekymret for mine foreldre og yngre søsken. Hvordan kan vi hjelpe han og er det noe hjelp å få for å få han på rett kjøl igjen? Mvh fortvilet storesøster.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor fortvilet du og familien er over lillebroren din som strever med livet sitt for tiden. Jeg kan forstå at dere er redde, bekymret og at dere blir rådville fordi det ikke er godt å vite hvordan dere beste mulig  kan hjelpe han.

Derfor er det fint at du spør oss!

Det er utfordrende for pårørende å se at noen man bryr seg om strever med å mestre livet sitt.

Du sier at dere begynner å bli lei av at han ikke tar tak i ting. Det kan jeg forstå. Slik du beskriver det så kan det forstås at han over tid har isolert seg og i stedet funnet glede i dataspill. Når det er slutt med kjæresten er det kanskje ikke så mye igjen av nære og gode venner og det er fort å falle for fristelsen å på en måte "gi opp".

Mitt råd til deg er å snakke med et familievernkontor der dere bor om hvordan dere kan hjelpe han.

Videre er det viktig at han forstår at det livet han lever nå er belastende for dere og helt sikkert også for han. Det finnes ulike måter å få hjelp på  og jeg vil råde dere til å oppsøke fastlegen som kan henvise videre til rette behandling. Det kan være at han trenger hjelp til å slutte med rus og at det er der han må begynne.

Det kan også være at NAV kan bidra med noe slik at han kan komme i gang med noe som gir mening. Dette kan fastlegen gi dere mer informasjon om.

Dersom han ikke ønsker hjelp er det vanskelig å bidra. Da kan det være at dere som familie må se på alternativer sammen med familievernkontoret slik at dere også får ivaretatt dere selv og resten av familien.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av  å lese.

Ønsker deg alt godt og at broren din får det bedre igjen!

God klem til deg.

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik hjelper du en venn med spilleproblemer

Gutt sitter foran laptopen (colourbox.com)

Kjenner du noen som sliter med spilleavhengighet, men er usikker på hvordan du kan hjelpe? Her er rådene for deg som ønsker å hjelpe.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler