Hopp til hovedinnholdet

20-åring har ei halvsøster på 15 som bor sammen med mor som ruser seg. Deres felles far er død. Kan hun overta foreldreansvaret?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 20 som har en lillesøster på 15 år som bor hjemme med moren sin (vi er halvsøsken, så ikke samme mor) faren vår døde for en stund siden. Problemet er at moren til søsteren min ruser seg og er ikke istand til å ta vare på søsteren min, dette har jeg sett flere ganger og søsteren min sover veldig ofte over hos meg. Så jeg lurte på om det er noen mulighet for at jeg kan ta over foreldreansvaret? Jeg har fast jobb og leilighet med 2 soverom pluss en del forsikringspenger og arv etter Pappa så jeg kan forsørge min søster. Min søster fikk også arv og forsikringspenger, men dette har moren brukt opp på rus. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss.


Det er sannelig ikke en enkel situasjon du er i som storesøster. Dette er en situasjon der du må kontakte barneverntjenesten. Alle som blir bekymret for hvordan noen under 18 år har det, plikter å kontakte barneverntjenesten om dette. Barneverntjenesten vil da ta mot bekymringen din og høre på hvordan du tenker det kan løses. Videre vil barneventjenesten mest trolig starte en undersøkelse, som det heter, og kontakte mor til søstera di, søstera di, skolen og helsestasjonen og evt. andre som vet noe om søstera di. Når de har undersøkt og fått inn all informasjon vurderer de hva som bør skje videre.

Siden faren deres er død har mor til søstera di foreldreansvaret alene og det skal en del til for å ta foreldreansvaret fra noen, men det betyr ikke at det ikke kan gjøres mye i forhold til dagliglivet til søstera di.

Det er godt søstera di har ei storesøster som deg. Vi får håpe farsarven til søstera di er satt på sperret konto til søstera di blir myndig og at moren hennes ikke har hatt mulighet til å bruke den opp.

Du gjør en flott innsats for søstera di og jeg ønsker dere alt godt videre. Lykke til!

Med vennlig hilsen

familieterapeuten

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern