Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir trist når jeg er hos mamma og klarer ikke slutte å gråte.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 som har bodd hos mamma sidem 2013. I november sendte barnevernet meg på bup akutt i 3 uker fordi jeg ikke kunne bo hjemme (pga dårlig miljø og mye dop) og i februar ble jeg tatt med tvang :/ 2 politibiler og 4 fra barnevernsvakta. Har vært på instutisjon siden da og er i beredskapshjem der jeg trives godt. Og har såvidt vært hos mamma men når jwg er her blir jeg bare helt sykt lei meg og klarer ikke å slutte å gråte, er sånn at jeg vil ringe beredskapshjemmet og få de til å hente meg. Men samtidig har jeg alltid trivdes her før når jeg bodde her men etter jeg ble flytta har jeg ikke klart å være hos mamma. Har da bare grått og såvidt vært der, sovet hos andre osv. Vet du hvorfor jeg føler det sånn når keg er hos mamma? Er det normalt? Vil bare trives og ha det koselig når jeg er der men blir bare skikkelig depressiv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i ung.no og forteller til oss hvordan du har det.

Vi forstår at du blir frustrert når du kjenner på såpass sterke følelser når du er hos mamma. Det høres ut som du har mange vonde opplevelser fra da dere bodde sammen, i tillegg har du også opplevd mye etter at du ble hentet derfra av Barnevernet. Det er godt å vite at du nå er i et hjem hvor du føler deg trygg, trives og at du har det bra. 

Det kan være mange grunner til at du får det vanskelig når du er hos mamma, men vi tror at en hovedgrunn kan være at du har vært veldig utrygg og har mange uheldige og vanskelige opplevelser fra da dere bodde sammen. Nå vet du mer om hvordan det kan være å bo et trygt og godt sted, og begynner kanskje også å forstå hvor dårlige forhold du bodde i som liten. Det kan få frem utrygge følelser, som ikke alltid er like lett å forstå eller å holde tilbake. 

Det du kjenner på kan altså handle om at du har hatt det så vondt, ustabilt og vært veldig utrygg og når du skal på eller er på besøk hos mamma så trigges det frem vanskelige følelser som ikke er bearbeidet. Vi tenker at du har gode grunner til å være fortvilet og trist. Det er normalt og helt ok å kjenne på vonde følelser. Det er ikke noe galt med deg! 

Vi tenker at det nok kan være godt for deg å ha noen å snakke med. Kanskje du allerede har noen du går til regelmessig? Vi anbefaler deg å oppsøke eksempelvis helsesøster på skolen eller Helsestasjon for ungdom. Der kan du få hjelp til å forstå hva du kjenner på og hjelp til hvordan du kan få det bedre med deg selv når du er på besøk hos mammaen din. Vi vet at det å snakke med noen hjelper

Det kan være godt for deg om du snakker med kontakten din i Barnevernet og forteller hvordan du har det når du er hos mamma. De kan tilby hjelp til deg og mamma for hvordan dere kan ha det fint sammen. I tillegg finnes det også Familievernkontor hvor man som familie kan snakke sammen om det som har vært vanskelig.

Se også artikler som vi har lagt ved, de kan være fine for deg å ta en titt på.

Ta godt vare på deg selv! Vi ønsker deg alt godt 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier og psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern