Hopp til hovedinnholdet

Jeg sitter fast mellom to kulturer. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som bor mellom to kulturer. Ta moren min hadde me så var hun rundt 19 år, før det så bodde hun i Irak. Hun måtte, på samme måte som meg, bo i et fritt land som Norge, med moraler fra Irak. Min familie (mor og far) er veldig strenge på ting som egentlig er vanlig for andre. Ting som fest og drikking er ikke godtatt i det hele tatt. Alle mine venner inviterer meg på fester og jeg føler jeg må takke nei fordi jeg vet jeg ikke vil få lov. Det er vanskelig å ha et sosialt liv på denne måten. Jeg vet det ikke vil gå å prøve å snakke moren min inn i noe, jeg har prøvd. Jeg føler meg verken hjemme i Norge eller i Irak. Jeg vet ikke om jeg skal oppføre meg Norsk eller Arabisk. Jeg vet ikke om jeg skal gjøre det vennene mine gjør selvom jeg ikke har lov, eller om jeg skal følge den Irakiske kulturen og da holde meg vekk fra slike ting. Isåfall, hva skal jeg fjøre da? Være alene? Har dere noen tips til en jente som sitter fast mellom to (helt forskjellige) kulturer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
Jeg forstår godt at du ikke har det så lett nå! Det å komme fra flere kulturer kan være en fantastisk rikdom, og det kan også være vanskelig når reglene og forventningene i kulturene står i mot hverandre, og du sitter fast i midten. 
 
Vet du at det er noe som heter negativ sosial kontroll? Det er når foreldre har så strenge regler for sine barn at det kommer i veien for ungdoms naturlige behov og utvikling. Det å ha fritid, være sammen med venner på fest og andre steder helt normalt i Norge, og det å bli isolert slik du kan være skadelig over lengre tid for ungdom.
 
Du skal ikke gi opp og akseptere at du blir utenfor samfunnet ditt. Det kan ta tid, men det finnes hjelp å få, både med å snakke med mamma, og med å støtte deg uten at noen vet det. Hva tror du vil skje dersom du forklarer mamma hvordan du har det når du ikke kan leve som dine venner? Er det noen i familien som vil støtte deg? Kanskje kan mamma venne seg til å gi deg friere grenser dersom du viser henne at du holder avtaler om når du skal komme hjem osv?
 
Jeg vil råde deg til å starte med å  snakke med helsesøster eller helsestasjon på nettet. Du kan også ringe Røde Kors sin telefon eller chatte med de, der møter du folk som vet hva krysspress mellom kulturer er og hvordan det påvirker ungdom. rodekorstelefonen.no/
 
Ikke gi opp på dine drømmer, finn en voksen å snakke med til å begynne med, og vit at du er flott akkurat som du er, og at det er din rett å leve slik du vil. 
 
Lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie