Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt tvunget til å ha en verge av barnevernet.

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei, jeg fylte nettop 18 år for ikke så lenge sida (8 mars), og jeg har bodd i en insitusjon for over 2 år og 3 månder samtidig også vært under barneværnet og fikk verge med en gang jeg ble fylt 18 med tvang, og for å si det slik... jeg sliter enormt mye at jeg blir tvunget til å ha en verge som er forespurt av barneværnet at jeg har behov for en. og verste fall uansett hvor mange ganger jeg ber og maser om hvor mye jeg ikke vil ha en verge så bryr de seg ikke, de sier sånn er det bare. Så jeg får ikke gjort noe med det og jeg er så drit lei av at jeg ikke kan bestemme alt selv! jeg har virkelig prøvd å bli kvitt vergen, men det er ikke noen som vil hjelpe meg og samtidig har jeg fått selvmordiske tanker når hun ble vergen min, fordi dette er ikke det livet jeg ville ha, fordi de bryr seg ikke om mine rettigheter både vergen og selve fylkesmannen. For å være ærlig så vil jeg gjøre hva som helst for å bli kvitt den vergen og kunne bestemme selv, men årsaken er at ingen hjelper meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du strever med å ha fått utnevnt en verge som du ikke vil ha. Jeg forstår at dette er slitsomt og forholde seg til for deg.

Jeg vet ikke hva som er årsaken til at du har fått utnevnt en verge? Oftest så er en verges oppgave å sørge for at du ivaretar din økonomi og rettigheter du har.

Det er ikke godt å føle at man må ha en verge uten at man vil.

Hvordan vil det være for deg å tenke på at en verge skal være til hjelp for deg? Om du kan snu dine negative tanker knyttet til dette til at det er noen som er der for å hjelpe deg og som vil deg ditt beste?

Det å føle at du har blitt tvunget til noe du ikke vil kan gjøre deg såret, sint og du har også fått selvmordstanker av den situasjonen du er.

Mitt beste råd til deg er å forsøke å tenke at dette skal være en støtte og hjelp for deg. Videre vil jeg anbefale deg å snakke med noen om situasjonen din og eventuelt få råd om hvordan du kan klage på vedtaket.

Da kan du snakke med noen som har en juridisk kompetanse og som kan se på hvordan du går frem for å klage.

Håper dette ga deg noen innspill på det du lurer på. Skriv gjerne tilbake til oss igjen hvis du trenger flere innspill. Vil minne deg på at det er sommeravvikling i Ung.no og at det er noe begrenset kapasitet i sommer.

Ønsker deg alt godt!

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Barnevernsinstitusjonar

Bufetat Skien ungdoms- og familiesenter

Det finst ulike typar barneverninstitusjonar i Noreg og dei fleste er innretta mot ungdom. Barn under 12 år vert som regel plassert i fosterheim.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern