Hopp til hovedinnholdet

Sint på barnevernet, utagerer på institusjonen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. De siste ukene har jeg blitt veldig sint på barnevernet og de på institusjonen, og egentlig uten grunn fordi plutselig bare klikker det for meg på de rundt meg. Har flere ganger bare skjelt ut folk og skreket til de, kastet ting osv. Jeg pleier ikke være så utagerende og reagere sånn men nå de siste månedene gir det seg bare ikke. Jeg er bare skikkelig sint og uansett hva jeg gjør så går det aldri over. For noen dager siden kastet jeg ting på rommet mitt og knuste et bilde jg var veldig glad i og startet å gråte.. når noen på institusjonen spurte hva det var reagerte jeg bare med å kaste mobilen min på den personen. Jeg er så sykt forbanna på barnevernet og institusjonen at jeg flere ganger bare vil stikke av, prøvde å stikke av men noen kom etter og holdt meg fast som selvfølgelig bare gjorde meg enda sintere. Alt de på institusjonen gjør er feil og irriterer meg. De rundt meg får meg til å helt fuckings klikke og jeg vil bort fra det stedet her, føler ikke at jeg hører til her..

Besvart 10.02.2019 22:44
 

Svar
Hei jente 16 år

Du sier at du er sint på barnevernet og at det klikker for deg uten grunn. Selv om du sier det er uten grunn ville jeg prøvd å finne mer ut av hva det er som gjør at dette skjer. Uten grunn er det nok ikke, og du har nok mye følelser og tanker som kan gjøre at det blir vanskelig å kontrollere seg selv når du er i en vanskelig situasjon som kanskje føles urettferdig og håpløs? Jeg forstår at det er vanskelig å være der du er plassert, men de som jobber der må jo gjøre jobben sin uansett. Er det en eller noen av de voksne der som du kanskje kommer litt bedre overens med enn de andre? Da ville jeg anbefalt å prøve å snakke med en av disse om følelsene dine og om hvordan du har det. Selv om det kanskje ikke føles slik for deg så bryr de aller fleste som jobber på slike steder seg mye om ungdommene de jobber med, selv om dere nok er uenige i hvordan ting gjøres. Å snakke ut om ting kan noen ganger gjøre at man kan slappe litt mer av eller at man blir møtt med mer forståelse.

De som jobber der må gjøre det de kan for å unngå at du rømmer, det er jo jobben deres. Det gjør de også fordi det ofte skjer alvorlige og dårlige ting når ungdom rømmer fra institusjoner. Alt fra kriminalitet til selvskading og rusmisbruk for eksempel. Så selv om det ikke føles slik så gjør de det for ditt eget beste. Og at du blir sint og utagerer er noe de sannsynligvis er vant med, og de forstår at det er grunner til at det skjer. Hvis du finner en der du klarer å kommunisere med så vil det kanskje også bli lettere å samarbeide slik at du får bestemt mer om hvordan ting skal være der du bor? Så lenge du er plassert så må de gjøre det de mener er best for deg, og jo mer du utagerer jo lenger tid kan det jo ta før du kan flytte derfra kanskje, om du forstår hva jeg mener?

Du har likevel min fulle forståelse for å føle mye på frustrasjon og sinne, du har sikkert en historie som kan forklare hvordan ting har blitt som det har blitt. Om du ønsker å snakke om anonymt med noen må du gjerne ringe til oss på Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.

Lykke til!

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern