Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 17 år som har sliti hjemme i mange år. Jeg bor hos mamma, men klarer det ikke lenger.  Har jeg lov til å flytte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 17 år som har sliti hjemme i mange år. Jeg bor hos mamma, men klarer det ikke lenger. Jeg blir psykisk syk av å bo sammen med henne. Hun sliter mye psykisk selv, og det går utover meg hele tiden! Hun har sagt og sier så utrolig mye dritt til meg som jeg blir helt ødelagt av. Mamma og pappa klarer ikke snakke sammen, fordi de krangler om barnebidrag, pappa sier at han HATER mamma og at han gleder seg til jeg blir 18, for da kan han kutte kontakten med henne HELT! Det er ikke veldig morsomt for meg å høre om all dritten, selvom jeg kan si mye om henne selv innimellom. Men når pappaen min snakker sånn til meg om henne blir jeg utrolig lei meg! Jeg går ikke sammen med samboeren til pappa, det går bare ikke! har prøvd å bo hos han, men jeg klarer ikke, blir helt ødelagt av det. Både mamma og pappa sier jeg får flytte ut i egen hybel, men problemet er det det økonomiske. Er det lurt å kontakte barnevernet, eller kan de tvinge meg til å flytte i fosterfamilie? Mamma sier vi skal snakke med barnevernet og få et møte med dem, men jeg vet ikke, er redd for at de sier jeg må bo hjemme. Er det eventuelt mulig å flytte ut uten at barnevernet vet om det, og jeg får økonomisk støtte/barnebidrag fra foreldrene mine? Håper på raskt svar! Trenger hjelp fort.

 

Svar
Hei

Det er vanskelig når foreldre krangler, og du er nødt til å høre på dette. Du sier at du blir psykisk syk av å bo sammen med din mor, som selv har psykiske problemer. Det finnes et nettsted for barn og ungdom som har mor eller gar med psykiske problemer, www.morild.org/" href="http://www.morild.org/">www.morild.org. Her kan du få kontakt med andre som er i liknende situasjoner som deg, og det er også en svartjeneste du kan skrive til.

 

Du spør om det er lurt å kontakte barnevernet. Barnevernet kan hjelpe deg og finne en løsning sammen med dine foreldre. De kan ikke tvinge deg til å flytte i fosterhjem når du er 17 år. Når du er over 16 år har du selvstendige partsrettigheter i forhold til hva barnevernet kan bestemme. Det betyr at du kan protestere hvis barnevernet foreslår noe du er uenig i, og du har også rett til egen advokat. Imidlertid tenker jeg at du ikke skal bekymre deg for at barnevernet vil forsøke å bestemme noe du ikke vil. Barnevernet forsøker alltid å finne løsninger som både ungdom og foreldre kan være enige i.

Hvis du flytter for deg selv, har du rett på barnetrygd og barnebidrag som din mor mottar når du bor hjemme. Verken du eller dine foreldre behøver å orientere barnevernet om at du flytter, hvis dere er enige om dette – og du får nok penger til å klare deg selv. Tenker likevel at det kan være klokt å ha en samtale med barnevernet, slik din mor foreslår. Da er det viktig at du forteller hvordan du har det og hva du ønsker. Di kan også be om å få snakke med en saksbehandler alene, hvis du har behov for det.

 

Hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen tlf: 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern


Quiz: Hva vet du om søvn?

Er søvn ekstra viktig når du driver aktivt med idrett?