Hopp til hovedinnholdet

Bor alene og har veldig dårlig råd

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nå hatt kontakt med barnevernet i ca. ett år. Skolen kontaktet dem rett før jeg fylte 17. Situasjonen min er nå at jeg bor alene på hybel og lever av stipendet jeg får en gan i mnd på 5200. Mesteparten av dette brukes på husleie til 4000. I tillegg bruker jeg ca. 400 kroner på telefon i mnd. Derfor sliter jeg veldig økonomisk og går noen ganger uten mat. Merker at jeg har blitt en del tynnere siden skolen startet. I sommer bodde jeg hos venner. Saksbehandleren min i barnevernet sa hun skulle ringe hjem til moren min og si at hun måtte overføre penger til kontoen min hver mnd. Likevel har jeg ikke fått noen penger. Dette er veldig frustrerende! Akkurat nå er alt veldig ensomt.. i helgene drar alle vennene mine hjem til familien sin mens jeg blir sittende alene på hybelen. Føles liksom ikke som om noen bryr seg. Nå er det ikke så veldig lenge igjen til jeg blir 18 år. Da har jeg vel ingen rettigheter heller? Og det er ingen som har noen som helst plikt ovenfor meg? Det er veldig skremmende! Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som barnevernet har ordnet opp noe for deg, men at ikke alt er bare greit.  I forhold til både det økonomiske og det praktiske, syns jeg at du skal prate mer med saksbehandleren din i barnevernet.  Hvis de har lovet å ordne opp og få moren din til å overføre mer penger, så må de følge opp det.  -De vet jo ikke hvordan det er før du sier ifra.  Det er jo også slik at du kan har rett på å få barnetrygden og evt. bidrag rett til deg når du bor alene.  Vet ikke om det er ordnet opp i.  Det kan du også spørre saksbehandleren din om. 

 

Når du blir 18år, har du fortsatt rett på støtte fra lånekassen, og i tillegg kan du ha rett på støtte fra NAV.  Spør saksbehandleren din i barnevernet om dette og om hjelp til å få en veiledningstime hos NAV for å få klarhet i din situasjon når du blir 18 år. 

 

Det er jo ikke slik at barnevernet trenger å slippe tak i deg når du blir 18 år heller.  Så lenge de har vært i kontakt med deg før du blir 18, kan de også følge deg videre. 

 

Skriv ned alt du lurer på, og ta kontakt med saksbehandleren din, slik at du får trygghet på din økonomiske situasjon. 

 

Jeg vet ikke om du har anledning, mulighet eller overskudd til en liten jobb, men det kan jo være en ide å jobbe litt en gang i uka eller noe for å få litt ekstra penger. 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke råd til egen bolig? Du kan ha krav på bostøtte!

Flytte (colourbox.com)

Har du svak økonomi kan du få hjelp av Husbanken og kommunen til å skaffe deg bolig. Kan DU få støtte? Les mer om hvem som er støtteberettighet her.

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern