Hopp til hovedinnholdet

Er min situasjon vanskelig nok for at barnevernet kan flytte meg fra hjemme

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Ung! Jeg er en jente på 15 år. Jeg har hat en vanskelig oppvekst med mishandling, overgrep, familiesvikt, kjefting og skriking. For nesten 3 år siden mistet jeg kontakten med min far, jeg ble snakket dritt om og fikk mye problemer med meg selv, ingen forstod og jeg var helt alene. Jeg begynte med selvskading og selvmordstankene kom konstant. Jeg har nå fått på lagt depresjon, anoreksia, osv.. Jeg har nesten nettopp vær innlagt på sykehuset (ungdoms psyken) de som kjørte meg inn så sinne til moren min, moren min brukte vold mot oss når vi var små (altså før mishandleren kom inn) når jeg har komet hjem har jeg ikke følt meg velkommen i familien, jeg får fortalt at jeg ødelegger, skuffer og hun sier at hun ikke vil ha meg og pålegger ord som menes at hun hater meg. Alle brødrene mine bor borte fordi de er voksne, jeg kan ikke bo hos heller. Nå skal jeg og behandleren min på BUP ringe til barnevernet for å spørre om jeg kan få flytte ut hjemme fra. Jeg har nettopp stukket av også. Tror du at forholdet til meg og moren min er en stor nok sak til at jeg kan flytte ut? Hvis ikke går det så lang - igjen til at jeg fortsetter med selvmordforsøk, og da blir det mye mer kutt, innleggelser helt til jeg dør! Er det stor nok sak? Tusen takk for svaret!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei og tusen takk for at du skriver til oss.

 

For en forferdelig oppvekst du har hatt. Det kan ikke være lett for deg? Et barn eller ungdom skal ha det trygt og godt hjemme. De skal kjenne seg elsket og akseptert. Det kan høres ut som om du har fått få av dem tingen, men heller lært mye om å være sviktet?

 

Det er godt å høre at du har en psykolog som støtter deg.

Etter å ha jobbet mange år med barn og ungdommer i barnevernet høres det absolutt ut som om du er en av de som skulle hatt hjelp for lenge siden.

Veldig ofte er det sånn at når barnevernet kobles inn har det allerede gått alt for langt i hjemmet og barnet og ungdommen har lidd overlast alt for lenge. Akkurat som du beskriver.

Ofte er det sånn at barnevernet først prøver å sette inn tiltak i hjemmet for å se om situasjonen for barnet/ungdommen blir bedre. Hvis det ikke skjer hender det noen ganger at barnet/ungdommen flytter til et nytt hjem. Vanligvis til et fosterhjem, men noen ganger til en ungdomsinstitusjon. Det handler litt om hvem ungdommen er, hva hun/han trenger og hva som finnes tilgjengelig hvis situasjonen er akutt.

Ut fra det du forteller tror jeg absolutt at det er grunnlag for at du kan få en annet sted å bo. Fordi du er 15 år har du veldig mye å si fra om selv, og kan selv gi uttrykk for hva du ønsker. Noen barn/ungdommer kan synes det er vanskelig fordi de noen ganger har ganske sterk lojalitet med sine foreldre, eller ikke ønsker å såre.

Når du snakker med barnevernet så er det viktig at du er åpen og ærlig ift det du har vært gjennom Ikke la vær å si hvordan du har det, men gjerne fortelle mye om det vanskelige som har vært og som er.

Hva tror du at din mamma tenker om dette? Om det er sånn at hun også er enig at det er vanskelig for dere å bo sammen nå så vil disse tingene ofte gå raskere. Om hun deremot er uenig at du skal flytte kan det noen ganger være vanskeligere fordi da må barnevernet vurdere din situasjon som så akutt og så skadelig for deg at de må bruke et annet type lovverk som er litt mer omstendlig.

 

Ofte har barnevernet en tidsfrist på 3 måneder, så om ting er veldig problematisk hjemme hos deg må du også fortelle det sånn at de setter deg og din situasjon først i "køen".

 

Om ting blir veldig vanskelig for deg hjemme kan du ringe til alarmtelefonen for barn og unge: 116 111. Det er en gratis telefon og da kan du få akutt hjelp hjemme hvis du skulle trenge det.

 

Jeg håper at du snart får hjelp, og at du kan få mulighet til kjenne deg trygg og verdsatt i ditt eget hjem.

 

Ta godt vare på deg selv.

 

Psykologen/ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern