Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte fordi foreldrene mine alltid klager på hvordan jeg lever livet mitt "du ser ut som et lik!"

Gutt 16 år
 

Spørsmål

jeg har veldig lyst til å flytte hjemmefra når jeg fyller 16, fordi foreldrene mine alltid klager på hvordan jeg lever livet mitt "du ser ut som et lik!" "en gris har det mer ryddig en deg!" dette er fryktlig irrtiterende og jeg vil flytte hjemmefra. jeg vet de ikke vil godta det. "du er bare 16, du kan ikke ta vare på deg selv" jeg søkte på en vidregående i fylket mitt, og jeg regner med at jeg kommer inn. men hva kan jeg gjøre for å få flytte ut når forldrene mine ikke vil at jeg skal (de er ikke alkoholikere, har ikke vert fulle så lenge jeg har levd, og de lager sunn mat). så det er vel egentlig bare klagingen jeg er så fryktlig lei av. hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du sier at du har lyst til å flytte hjemmenfra fordi du er lei av å bli mast på. Det er ikke enkelt å flytte hjemmenfra når en er 16 år. Du skal ha økonomi til å klare å betale for leie, mat etc. Det er mulig å få stipend og også lån fra Statens Lånekasse for utdanning, når du nå begynner på videregående, men det er ikke nok til å dekke utgifter for å kunne bo alene. Enten må du da få noe støtte fra foreldre eller du må få deg en ekstrajobb.

Mitt råd er at du, sammen med dine foreldre prøver å få det bedre hjemme, slik at du kan bli boende hjemme til du er klar for å flytte ut.

Kanskje kan du vise mailen du har skrevet til dine foreldre for å vise dem at du mener alvor, at du ikke orker å ha det slik lenger. Sammen bør dere prøve å få til noen avtaler som du og dine foreldre kan leve med. De må bidra og du må bidra. Kanskje kan du begynne å rydde rommet ditt slik at de ikke kan klage på det og event. andre ting du kan bidra med.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra