Hopp til hovedinnholdet

Kjøpe bolig sammen med kjæresten

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og kjæresten min har planer om å flytte sammen, han vil ikke leie noe, men heller kjøpe seg hus. Jeg føler at å kjøpe hus sammen etter 1 år sammen blir ett litt for stort steg å ta og I og med at jeg ikke har fast jobb og har planer om å studere desentralisert har planen lenge vært at han skal kjøpe huset, Så deler vi på regninger som strøm, internett, telefon, dagligvarer, hvitevarer og slikt. Problemet er bare at jeg ikke vil være dum og i ettertid har tenkt at kanskje jeg er naiv som vil ha en slik ordning. Jeg har også tenkt å kjøpe meg inn i boligen senere, men har hørt at dette kan bli dyrt i og med at dokumentet kan koste over 50 000. Mens jeg går skole har jeg tenkt å jobbe deltid, men man får vel ikke noe lån fra banken med deltidsjobb? Jeg føler at jeg står fast og ikke vet hva jeg skal gjøre. Er det mulig å kjøpe seg inn så jeg eier 5-10% av boligen, har dette noe å si i forhold til å eie ingenting ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å kjøpe bolig sammen med noen er et stort steg å ta. Leier dere sammen er det mindre forpliktende fordi dere kan velge å si opp leieforholdet etter en viss periode. Har dere først kjøpt bolig og tatt opp lån, er dere ansvarlige overfor banken helt til lånet er tilbakebetalt. Det koster mye penger å kjøpe og selge bolig. Dokumentavgiften til staten er på 2,5% av kjøpesummen for en selveierbolig (Kjøper man en borettslagsbolig slipper man dokumentavgiften, men betaler en avgift til boligbyggelaget). Ved salg av bolig betaler man omkostninger til eiendomsmegleren. Vanligvis må man regne med at salget koster minimum kr 70 000,-. Som du sikkert skjønner er det viktig å ha et litt langsiktig perspektiv når man kjøper bolig. Jeg tenker at man ihvertfall må se for seg at man skal bo i boligen i minst 5 år. Dersom du er usikker på om du kommer til å bosette deg et annet sted de nærmeste årene, kan det være hensiktsmessig å leie til du vet mer om hvor du kommer til å bo i fremtiden.

Finanstilsynet har strammet inn reglene for å få kjøpt bolig. De krever at bankene passer på at ingen låner mer enn 85% av kjøpesummen når de kjøper bolig. Det betyr at alle som kjøper bolig må ha en del oppsparte midler. Hvis du og kjæresten kjøper en bolig til f.eks. 1,5 mill kr, må dere ha egenkapital (oppsparte midler) på minimum kr 225 000,-. Det er derfor ikke så lett å bare bestemme seg for å kjøpe bolig. Man får ikke lån i banken uten å ha ganske mye egenkapital. I tillegg krever banken at minst en av lånsøkerne har en fast og forutsigbar inntekt som er stor nok til å kunne betale ned lånet i framtiden. Ut fra det du forteller om din egen situasjon, tror jeg ikke at banken vil gi deg lån nå. Hvis kjæresten din har fast jobb og penger i banken, kan det være at banken vil gi han lån.

Det er mulig å kjøpe seg inn i boligen med en liten andel både nå og senere. Hvis du kjøper deg inn i boligen med f.eks. 10% av kjøpesum/boligverdi må du betale 10% av total dokumentavgift til staten. Dette gjelder uansett om du kjøper bolig nå eller senere. Siden du er usikker på fremtiden din, kan det være lurt å vente med å kjøpe bolig og heller kjøpe deg inn i kjærenstens bolig senere. Eier du en del av boligen tar du del i en eventuell prisøkning på boligen i årene som kommer, men du er også ansvaralig for din andel av tapet dersom boligen synker i verdi. Det er vanskelig å forutsi hva som skjer med boligprisene framover.

Dersom du velger å kjøpe en del av felles bolig, er det viktig at hver av dere står ansvarlig for lån som er knyttet til hver deres andel i boligen. Dersom kjæresten din velger å kjøpe bolig, bør du ikke stå som medlåntaker på lånet. Da risikerer du å måtte ta ansvaret for restlånet dersom boligen selges uten at salgssummen dekker hele lånet. Dere kan heller bli enige om at du betaler en viss leie til han, eventuelt at du er med på å betale driftsutgifter/fellesutgifter i boligen, og er med på å dekke hans renteutgifter, uten at du står ansvarlig overfor banken.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra